maandag 26 maart 2018, 16:45

Ondergrondse containers officieel open voor gebruik

STEENBERGEN – Wethouder Marijke Vos heeft vanmiddag aan het Hortensiaplein de eerste ondergrondse afvalcontainer officieel in gebruik genomen. Dit deed ze door een afvalpas voor de scanner te houden om vervolgens een kleine vuilniszak met restafval weg te gooien. Net zoals alle inwoners van Steenbergen en omliggende kernen vanaf nu moeten gaan doen. Het is de laatste week dat de huidige grijze containers aan de straat mogen worden gezet. Daarna is het een kwestie van goed je afval scheiden en het restafval naar de dichtstbijzijnde ondergrondse container brengen.

Het invoeren van het Omgekeerd Inzamelen is een roerig proces geweest. Hoewel de meeste inwoners de noodzaak van gescheiden inzamelen begrijpen, staat niet iedereen te juichen om met een vuilniszak over straat te gaan lopen. Wethouder Marijke Vos is dan ook realistisch over de opstartproblemen die in de eerste tijd kunnen ontstaan. “We verwachten bijvoorbeeld dat er mensen zijn die hun afval naast de container gaan zetten; het zogenaamde bijplaatsen. Dat kan uit onwetendheid zijn maar het kan ook hun manier zijn om te protesteren tegen het nieuwe inzamelsysteem. Daarom zullen toezichthouders extra controles uitvoeren om dit tegen te gaan. Maar ook oplettende inwoners die restafval naast de container zien staan, wil ik vragen de gemeente te bellen en dan zorgen wij dat het binnen 24 uur wordt opgeruimd.”

Sjouwen

Het is de gemeente er alles aan gelegen om deze nieuwe vorm van afvalinzameling te laten slagen. Het aantal kilo’s restafval per gezin per jaar in de gemeente Steenbergen stond in 2017 op 230 kilo. Met het Omgekeerd Inzamelen wordt het scheiden van grondstoffen makkelijker en moet dat aantal kilo’s drastisch naar beneden. Volgens afvalcoach Marlies Heshof, die als vrijwilliger via de gemeente inwoners adviseert, denken mensen ten onrechte dat je straks met zware vuilniszakken moet gaan sjouwen. “Als je het goed doet, zal je zien dat je veel plastic en drankenkartons in je eigen container kan gooien. Er blijft dan echt niet zoveel restafval over. Ik hoop dat ik mensen kan motiveren om het als een uitdaging te gaan zien. We zullen toch met z’n allen moeten investeren in de toekomst.”

Tekst en foto’s: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant