Afbeelding
woensdag 1 mei, 10:00

Thematentoonstelling ‘Heilige huisjes’ in het AM de Jongmuseum

NIEUW-VOSSEMEER - Vanaf zaterdag 11 mei is in het AM de Jongmuseum de thematentoonstelling ‘Heilige Huisjes en andere gevoelige snaren’ te bewonderen. “Deze intrigerende expositie verkent onderwerpen waarover we vaak liever zwijgen. De gevoelige kwesties die pijn doen, schuren of oude wonden openrijten, staan er centraal. De bijzondere tentoonstelling vertelt over het gevaar dat de samenleving te vaak, te snel en ongenuanceerd oordeelt zonder alle feiten en omstandigheden te kennen en deze mee te wegen”, zo laten de samenstellers weten.

Zij vervolgen: “Vanaf zaterdag 11 mei 2024 verwelkomen we bezoekers om de confrontatie aan te gaan met de taboes en ongemakkelijke waarheden die onze samenleving liever negeert. In “Heilige Huisjes” tonen we de rauwe realiteit zonder terughoudendheid, maar wel met respect. We omarmen de complexiteit van menselijke ervaringen en doorbreken de stilte rondom deze onderwerpen”.

‘Heilige Huisjes’ is er omdat de samenstellers weigeren deel te namen aan wat ze noemen de hedendaagse ‘Cancel Culture’. Ze nodigen bezoekers uit om te komen tot open gesprekken en reflectie. Daarbij willen ze niet wegkijken om onze ‘tere zieltjes’ te sparen. “Juist door informeren en te confronteren, kunnen we groeien”, zo stellen zij. “De tentoonstelling onthult verhalen die anders verborgen blijven. Zoals het schandaal rondom de divan in het tuighuis, een van de luchtige gevoelige kwesties die we belichten.”

De samenstellers van ‘Heilige huisjes’ willen graag dat bezoekers zich laten verrassen door de kracht van eerlijke verhalen, die zonder censuur worden gebracht. De realiteit wordt getoond zoals die is met de bedoeling gedachten te prikkelen.

De tentoonstelling loopt tot 28 september 2024. Vanaf 11 mei is het AM de Jongmuseum geopend van 13:30 uur tot 16:30 uur. Op andere dagen is het museum alleen op afspraak te bezoeken.
Zie ook: www.amdejongmuseum.nl.

Door: Peter Vermeulen

Uit de Steenbergse Courant