Afbeelding
zondag 4 juni 2023, 12:00

Brandbrief Jantje Beton: Burgemeester kom je buitenspelen?

STEENBERGEN – Dinsdag hebben alle burgemeesters van Nederland een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Deze organisatie constateert dat het Buitenspelen onder druk staat in het hele land. Met de brandbrief roept de organisatie burgemeesters op om op de Nationale Buitenspeeldag op 14 juni in gesprek te gaan met kinderen uit hun gemeente.

Recente onderzoeken van Jantje Beton hebben uitgewezen dat kinderen steeds minder buitenspelen. “Eén op de zes zelfs nooit. Omdat ze geen tijd hebben. Omdat er geen veilige speelplek is. Omdat ze vooral binnen zitten, achter schermen. Er zijn 300.000 kinderen in ons land die nooit buitenspelen.

Terwijl de waardering die kinderen aan buitenspelen geven enorm hoog is. Een ruime meerderheid van de kinderen (65%) geeft aan vaker buiten te willen spelen, dit aantal is nog hoger in stedelijk gebied”, aldus de organisatie Jantje Beton.


Nationale Buitenspeeldag

De Nationale Buitenspeeldag – een initiatief van Jantje Beton en Nickelodeon – geeft volgens de organisatie uitstekend gelegenheid voor burgemeesters om in gesprek te gaan met de experts op het gebied van spelen: de kinderen. Deze dag wordt van Nederland één grote speelplek gemaakt, waar vrijwilligers en professionals in het hele land buitenspeelactiviteiten voor kinderen organiseren. Met de Buitenspeeldag worden volgens de initiatiefnemers ruim 100.000 kinderen bereikt. “Binnen blijven heeft geen zin, Paramount-zender Nickelodeon en Nick Jr. zetten deze middag te TV op zwart.”


Eerste Buitenspeellied nu te horen

Dit jaar is er ook nóg een primeur. Vandaag wordt het eerste officiële Nationale Buitenspeellied gelanceerd, geproduceerd door Kidz Kreative, POPZ en Warner Music. Het lied ‘Iedereen naar buiten’ is vanaf vandaag te beluisteren én bekijken via YouTube en de bekende muziek apps.


Buitenspeeldag in de gemeente Steenbergen

Van het college van burgemeester en wethouders weet Steenbergse Courant inmiddels dat zij op die dag helaas niet in de gemeente zelf zijn. Er is een congres waar het college naar toe is. Wel ondersteunt gemeente Steenbergen activiteiten die het buitenspelen bevorderen. Met name het initiatief ‘Heel Steenbergen Fit’. In dit kader zullen de buurtcoaches op Nationale Buitenspeeldag in de diverse kernen actief zijn en zijn er ook andere initiatieven. Hierover volgt later meer informatie.

Uit de Steenbergse Courant