Afbeelding
vrijdag 26 april, 10:00

Burgemeesterscolumn: Het leven is GOUD op de Brabantse Wal!

In deze burgemeesterscolumn krijgt de lezer telkens een voorproefje op de nieuwe uitzending en het thema dat wordt besproken in de podcast “We hebben hier goud in handen!” met als gastheer burgemeester Ruud van den Belt.

Het leven is goed in mijn Brabantse Land, maar het leven is goud op de Brabantse Wal. Waarom? Dat hoort u in de tiende en voorlopig laatste aflevering van onze podcast, met als speciale gasten mijn waarde collega-burgemeesters Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht en Margo Mulder van de gemeente Bergen op Zoom.

Als Brabantse Wal-gemeenten hebben we veelvuldig, of beter gezegd voortdurend met elkaar te maken. Misschien wel boven alles delen we ons oorlogs- en bevrijdingsverleden met elkaar. Komend najaar is het 80 jaar geleden dat voornamelijk Canadese troepen de Brabantse Wal hebben bevrijd. Van daaruit is een ijzersterke band ontstaan met de nazaten van onze bevrijders, die ons elk jaar weer samenbrengt bij de herdenking op de Militaire Erevelden Brabantse Wal.

Ook behoren we sinds kort ook tot het Vlaams-Nederlandse Unesco Global Geopark Schelde Delta, dat ronduit unieke kansen biedt voor de verdere toeristische groei van de Brabantse Wal.

Op de plek waar Brabant Zeeland kust, mogen recreatie en toerisme sowieso worden gezien als een belangrijke pijler voor de samenwerking en de economische ontwikkeling van onze drie gemeenten. We slaan echter nog veel te weinig op de trom, waardoor nog altijd veel te weinig mensen in binnen- en buitenland weten hoe mooi het hier is en wat je hier allemaal kunt beleven. 

Steenbergen is de waterrijke parel van de Brabantse Wal, waar je heerlijk kunt fietsen, wandelen en varen. Woensdrecht heeft alles in huis om dé wielergemeente van ons land te worden en dankzij haar rijke cultuurhistorie heeft Bergen op Zoom de potentie om het Den Bosch van West-Brabant te zijn. 

Steenbergen en Bergen op Zoom zitten al eeuwenlang in elkaars DNA en zijn van oudsher ook bondgenoten binnen de West-Brabantse Waterlinie. Daarnaast focussen beide gemeenten zich sterk op de grenzeloze mogelijkheden van agrofood en alle plantaardige ontwikkelingen, die onze wereld gezonder en duurzamer helpen maken. 

In Woensdrecht ligt de nadruk op de internationale maintenance sector; het onderhoud aan (militaire) vliegtuigen zoals de JSF. Gedrieën zijn we dus van alle markten thuis en dat maakt de Brabantse Wal zo aantrekkelijk om te (komen) wonen, werken, ondernemen en recreëren.

Om enerzijds onze eigenheid te behouden en anderzijds onze gezamenlijke krachten optimaal te kunnen benutten, werken we ook nauw samen onder de noemer “veerkrachtig bestuur”. We steunen elkaar waar nodig en zorgen ervoor dat we sterk staan binnen het grotere geheel van de 4de stedelijke regio van de provincie Noord-Brabant, waartoe ook de gemeenten Halderberge, Moerdijk, Roosendaal en Rucphen behoren. 

Allianties als deze zijn noodzakelijk om onze gemeenten én de regio toekomstbestendig te maken. Dat doen we uiteraard allemaal in het belang van u, onze inwoners. Zodat het leven op de Brabantse Wal niet alleen goud ís, maar ook in de toekomst goud waard blijft.

Veel luisterplezier gewenst,

Uw burgemeester,

Ruud van den Belt 

Luister de podcast op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SLOS, of via de links op de social media en website van de gemeente Steenbergen: https://www.gemeente-steenbergen.nl/actueel/podcast/ 

Uit de Steenbergse Courant