Afbeelding
zondag 5 mei, 14:00

Amicitia en Divertimento kijken terug op geslaagd promotieconcert

STEENBERGEN - Zondagmiddag 28 april gaven de harmonie-orkesten Amicitia en Divertimento het ‘We Want You!’ concert in ’t Cromwiel. Een uniek concert waarbij naast optredens door de individuele orkesten ook muziekstukken samen werden uitgevoerd. Zo werd een divers programma neergezet.

Amicitia opende het concert onder de muzikale leiding van Emiel van Gemert met het muziekstuk ‘Spanish Tryptich’ van Jan de Haan. Dit muziekstuk bestaat uit drie delen en is geïnspireerd door de Spaanse oostkust. Met de statige opening in het eerste deel ‘Peñón de Ifach’ werd het publiek in gedachten meegenomen naar een indrukwekkende hoge rots die uit zee rijst. Het leven in een rustig stadje in de Spaanse heuvels werd door het orkest vertolkt in het tweede deel ‘San Jaime’. In deel drie werd met een grandioze opening het uitzicht op het indrukwekkende gebergte de Sierra de Bernia weergegeven, waarna in het zwaar koper een gedragen melodie ten gehore gebracht werd.

Vervolgens was het publiek getuige van een heuse première van een speciale bewerking van de jazz-ballad ‘Round Midnight’. De prachtige bugelsolo werd vertolkt door Bart van Broekhoven. Hoewel de bugel geen onderdeel is van een harmoniebezetting, is de warme klank van dit blaasinstrument een waardevolle toevoeging in de klankkleur van het orkest. Het volgende muziekwerk was een ‘Hollandse medley’. Bekende melodieën kwamen voorbij: ‘Schatje, mag ik je foto’ van de gebroeders Ko, ‘Laat maar waaien’ van Pater Moeskroen, en, ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes. Voor de pauze sloot Amicitia af met bekende hits van Guus Meeuwis: ‘Verliefd zijn is veel leuker’, ‘Schouder om op te huilen’, ‘Geef mij je angst’, ‘Brabant’, en, ‘‘t Dondert en ’t Bliksemt’. Met dit laatste liedje van Guus zong het publiek enthousiast mee.


Samen zijn

Na de pauze vervolgde Divertimento onder de muzikale leiding van Walter Siol het concert met bekende melodieën. Er werd geopend met het gedragen ‘Samen zijn’ van Willeke Alberti. Daarna passeerden de revue: ‘Music’ van John Miles, hits van ABBA, een aansprekende medley van hits uit de flowerpowertijd, de czardas ‘Anitschka’, en het energieke ‘Great balls of fire’ van Jerry Lee Lewis. Amicitia en Divertimento sloten de middag af met de gezamenlijke uitvoering van de meeslepende muziek van ‘La Storia’ van Jacob de Haan, en met de populaire Oostenrijkse mars ‘Fliegermarsch’ uit de operette ‘De vliegende kapitein van de cavalerie’. Deze muziekstukken hadden de twee orkesten eerder op de middag samen ingestudeerd.


Muzikanten gezocht

Het concert deze middag droeg het thema ‘We Want You!’. De initiatiefnemers zouden graag muzikanten en oud-muzikanten begroeten als nieuwe leden. Geïnteresseerden konden in de pauze terecht bij een informatiestand, waar zelfs een borrelnoten battle gehouden werd. Vooral Amicitia wil haar bezetting van 20 leden heel graag uitbreiden. “We zien dit concert als een startpunt van onze wervingscampagne. We zullen zeker door moeten gaan met het enthousiasmeren van muzikanten om lid bij ons te worden. We hopen dat er naar aanleiding van dit concert al geïnteresseerden op de woensdagavond naar onze repetitie in ‘t Cromwiel komen.” 


Collectors item

Het concert was niet alleen uniek in de samenwerking en uitvoering, maar ook was er een uitwisselingsbutton die speciaal voor deze gelegenheid is ontworpen. Alle muzikanten kregen er een, een echt collectors item. Voor de dirigenten werd zelfs een unieke button gemaakt.
Onder het genot van een drankje werd nadien nog gezellig nagepraat. De initiatiefnemers kijken terug op een geslaagd concert.

Door: Esther Schenk

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant