Afbeelding
vrijdag 9 oktober 2020, 15:30

PvdA en college zien kostbare regenboogbanken als kunstwerken

(Door Nicole van de Donk)STEENBERGEN – In alle kernen van de gemeente Steenbergen zal een regenboogbank in het straatbeeld verschijnen. Met de banken wordt, naast het creëren van een vrolijke zitplek, de symbolische boodschap uitgedragen dat iedereen een plaats heeft in onze gemeente en dient als steun voor de LHBTQI+- gemeenschap. De afkorting LHBTQI+ staat voor de diverse seksuele oriëntaties van mensen. Het kostenplaatje van deze robuuste banken komt totaal op 37.000 euro. Dat schoot bij sommige partijen in het verkeerde keelgat.

De prijs van de banken kwam aan het licht tijdens het bespreken van de tussenrapportage, waarmee de raad wordt bijgepraat over financiële bijstellingen. Het idee voor de banken is afkomstig van PvdA-fractievoorzitter Nadir Baali, die zich al een tijdje hard maakt voor meer erkenning voor de LHBTQI+- gemeenschap in de gemeente Steenbergen. Er is al eerder een motie Steun en Acceptatie voor aangenomen (alleen VVD stemde tegen) waarbij de opdracht was de regenboog in het straatbeeld te laten verschijnen. Daar was alleen geen prijskaartje aangehangen door de raad, waardoor het nu op enig verzet stuitte.

“Banken zijn hufterproof en kunstwerk op zich”

“Je kan een gewone bank veel goedkoper kopen en die dan schilderen. Dat hoeft echt niet zoveel te kosten”, zo zei Ed Hobo van de Volkspartij. Theo van Es (VVD) herhaalde het standpunt van zijn partij. “Er is al plaats voor iedereen in onze maatschappij. Daar hoeven we geen 37.000 euro van gemeenschapsgeld voor uit te geven.” De meerderheid van de raad was echter positiever.

Ook wethouder Wilma Baartmans brak een lans voor de regenboogbanken. “Het zijn kunstwerken op zich, gemaakt door mensen van de sociale werkplaats. Ze zijn hufterproof, zo’n 1300 kilo per stuk en blijven hopelijk heel lang staan. En het is helaas nog keihard nodig om de boodschap uit te dragen.”

Aanstaande zondag, toepasselijk op Coming-out day, zal de wethouder samen met het COC de eerste regenboogbank bij het gemeentehuis onthullen.

Foto: een sneak-preview van de gemozaïekte banken die het straatbeeld zullen gaan opsieren en symbool staan voor gelijke behandeling voor iedere inwoner.  (foto: gemeente Steenbergen)

Uit de Steenbergse Courant