Afbeelding
zondag 2 februari 2020, 10:00

Gewoon Lokaal! wil meer groen en minder stenen

STEENBERGEN – Je ziet het steeds vaker: mensen die kiezen voor een compleet bestrate voortuin, in plaats van er struiken, bomen en bloemen in te zetten. Deze onderhoudsvrije tuinen zonder groen zijn een doorn in het oog van de fractie van Gewoon Lokaal!. “Wij pleiten ervoor dat de verharding uit de kernen wordt verwijderd om zo meer invloed te kunnen uitoefenen op extreme weersomstandigheden en de biodiversiteit te verbeteren. Steenbergen zou zich daarom moeten aansluiten bij Operatie Steenbreek”, zo luidt het betoog van Dasja Abresch namens de partij.

Steenbergen is qua naam in ieder geval uitermate geschikt om aan te sluiten bij Operatie Steenbreek, door de bergen stenen in te ruilen voor bomen. Stichting Steenbreek helpt gemeenten om activiteiten te organiseren om samen met inwoners, organisaties en bedrijven de leefomgeving te vergroenen. Volgens de stichting helpt elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen. Het water kan weer in de bodem zakken, de temperatuur in de stad wordt getemperd, fijnstof wordt afgevangen en dieren vinden weer een leefgebied. Ook de mens zou zich prettiger en gezonder voelen.Inmiddels hebben al diverse gemeenten, waaronder Bergen op Zoom en Moerdijk, zich aangesloten bij Operatie Steenbreek. Gewoon Lokaal! wil dat Steenbergen ook in dat rijtje komt te staan en heeft daarom een motie ingediend over het onderwerp.

Wethouder Baartmans: 10.000 bomen planten

Wethouder Wilma Baartmans is het helemaal eens met het streven om de omgeving groener te maken, maar liet eerder weten dat ze het zonde van het geld vindt om mee te doen met zo’n landelijke club. Deelname kost 2500 euro per jaar. “Wij willen het zelf gaan doen door nog dit jaar één boom per huishouden te gaan realiseren. Er staan op dit moment ongeveer 16.000 bomen in onze gemeente, als daar 10.000 bijkomen dan lukt dat ons. De uitvoering daarvan wordt nu al opgepakt. Ook zijn we van plan om een bos te realiseren waar inwoners die geen tuin hebben, een boom kunnen planten waar hun eigen naambordje bijkomt.”

“Gedragsverandering nodig bij inwoners”

Volgens Abresch is dat positief, want “hoe meer bomen, hoe beter”, maar volgens haar gaat het om meer dan alleen bomen planten. “Een van de speerpunten uit het natuurbeleidsplan van de gemeente Steenbergen dat drie jaar geleden is vastgesteld, is natuureducatie en informatie omdat het bijdraagt aan gedragsverandering van mensen. Maar er zijn nog geen grote slagen gemaakt, en Operatie Steenbreek kan daarom juist van grote waarde zijn door met concrete acties goed groenbeheer bij inwoners te stimuleren.”

De partijen PvdA, CDA en Volkspartij hebben al laten weten de motie Operatie Steenbreek te ondersteunen.

Foto: Als het aan Gewoon Lokaal! ligt, maken de tegels in de gemeente Steenbergen plaats voor een groene oase.

Foto: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant
Door: Nicole van de Donk

Uit de Steenbergse Courant