donderdag 3 juli 2014, 17:11

Start bouw Nova Lignum op bedrijventerrein Nieuw Prinsenland

DINTELOORD – Op bedrijventerrein Nieuw Prinsenland, horende bij het gelijknamige Agro & Food Cluster, is vanmiddag de starthandeling verricht voor de bouw van het eerste bedrijf dat zich hier gaat vestigen: Nova Lignum. Dit is wereldwijd de eerste onderneming die uit biomassa-vezels, zoals plantenresten, vuurbestendige en volledig recyclebare gevelplaten gaat produceren.

Dat gebeurt onder de naam Ceranex. De gevelplaten zijn onderhoudsarm en hebben een lange levensduur. Ook het productieproces krijgt een buitengewoon duurzaam/energiezuinig karakter, passend bij de ontwikkelingsambities van zowel de gemeente Steenbergen als de regio West-Brabant tot leidende regio in de zogeheten biobased economy.

Het AFC, waar al meerdere grootschalige glastuinbouwbedrijven zijn verrezen, moet dan ook het ‘knooppunt voor de groene economie’ worden. Hiervoor hebben jaren geleden de Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM) Brabant en Suiker Unie de handen ineengeslagen.

Bedoeling is dat de commerciële productie bij Nova Lignum in januari van start gaat. Eind november begint er al testfase. Eerst moet het bedrijfsgebouw nog van de grond komen, daarmee werd dus vandaag een aanvang genomen. De realisatie hiervan berust bij vastgoedbelegger Brisck. Unibouw tekende voor het ontwerp en verzorgt ook de uitvoering. 

Uit de Steenbergse Courant