zaterdag 14 juni 2014, 16:14

Muziek en beeldende kunst smelten samen

STEENBERGEN – Het jaarlijkse juniconcert van Volharding staat zaterdag 21 juni helemaal in het teken van kunst. De Steenbergse muziekvereniging haakt hiermee aan op het evenement ‘Mont Martre’, van het kunst- en cultuurplatform, dat lokale kunstenaars op de Markt de ruimte geeft om zich aan het publiek te presenteren. In het stadhuis is bovendien een expositie te zien van Elly Gommers.

‘Mont Martre’ , afgeleid van de gelijknamige Parijse kunstenaarswijk, duurt van 13.00 tot 17.30 uur. Om 13.30 uur vindt de officiële onthulling van de nieuwe kunstbanieren op de Markt plaats.

Schoolorkesten Spelenderwijs

Dweilband Effe d’r Neffe verzorgt de verbinding met het parkeerterrein achter de Rabobank, waar om 14.00 uur het juniconcert van Volharding begint. In de middaguren treden daar alle schoolorkesten op van De Nieuwe Veste, Pius X, Gummarus, Maria Regina en Fatima, die ontstaan zijn dankzij het project Spelenderwijs van de muziekvereniging, die inmiddels maar liefst 170 jaar bestaat.

Rond de klok van zes uur geven de schoolorkesten, met in totaal zo’n 150 leerlingen, een gezamenlijk slotakkoord ten beste. Ook gaat de zogeheten libdub dan in première: een korte film die de muzikale jeugd onlangs heeft opgenomen.

Indachtig het kunstzinnig thema kunnen alle kinderen die dat willen heel de middag creatief aan de slag met uiteenlopende knutselmaterialen.

Muzikaal schilderij live on stage

Ook in de avonduren valt er nog meer dan genoeg te beleven bij Volharding, om 18.30 uur te beginnen met het project ‘On Stage’, waarbij de jonge Steenbergse kunstenaar Richie Ramjiawan zich laat inspireren door de muziek van JONG Volharding. Dit moet uitmonden in een kleurrijk schilderij van 1 bij 2 meter, dat Richie dus live vervaardigt.

Op deze manier wordt weer de link met ‘Mont Martre’ gelegd. En omdat de leden van JONG Volharding supporter(s) zijn van het Nederlands voetbalelftal, zal de kleur oranje zeker niet ontbreken bij dit bijzondere, culturele experiment.

Tot elf uur treden verder Effe d’r Neffe, de Persi Swing Collection, het Klein Orkest en het harmonieorkest op. In het repertoire van de verschillende gezelschappen wordt nadrukkelijk de relatie met kunst gelegd.

De activiteiten zijn gratis toegankelijke en in het ‘tentenkamp’ van Volharding komen ook de Bourgondisch ingestelde muziek- en kunstliefhebbers zeker niets tekort. 

Uit de Steenbergse Courant