woensdag 17 september 2014, 14:50

Fotoarchief Van Mechelen en Verschuren terug als expositie

STEENBERGEN – Het ‘vergeten archief’ van de vroegere fotografen Van Mechelen en Verschuren is terug in Steenbergen, dankzij een unieke expositie van fotografie-studenten van de Bredase kunstacademie AKV/St. Joost, waar de duizenden negatieven uit de periode 1933-2002 ooit terechtkwamen en vorig jaar als het ware tot leven werden gewekt.

De archiefbeelden laten zien hoe zowel de fotografie als de samenleving in de loop der tijd zijn veranderd; prachtig fotografisch én sociologisch studiemateriaal.

De studenten probeerden er vooral bijzondere familieverhalen uit te pikken. Hun artistieke interpretaties waren in september 2014 al te zien in het Stadsarchief van Breda en worden vanaf vandaag ruim een maand  tentoongesteld in de plaats waar ze thuishoren.

Te beginnen bij de etalage van oude fotowinkel aan de Kaaistraat 41, van waaruit belangstellenden een rondgang kunnen maken langs de etalages aan Grote Kerkstraat 6, en de Kleine Kerkstraat (zijkant Hema). Atelier De Werkplaats aan de Wipstraat 4 is op vrijdag- en zaterdagmiddag geopend voor dit doel.

Op zaterdag 18 oktober vindt er bovendien een afsluitend evenement plaats in de voormalige fotowinkel, die dan met behulp van een pop-up studio voor één dag z’n oude glorie terugkrijgt.

Dit alles gebeurt in  nauwe samenwerking met Kunstforum afdeling Steenbergen.

Foto: In het archief bleken veel foto’s van dezelfde jonge vrouw te zitten. Eén van de studenten ging op onderzoek uit en ontdekte dat het om de assistente van de fotograaf ging, Riet van Drunen. Zij was vorig jaar ook te gast bij de expositie in Breda. Foto Peter de Krom

Uit de Steenbergse Courant