Afbeelding
vrijdag 18 januari 2019, 00:00

Gemeente en innogy weer in gesprek over mega windmolens Karolinadijk

STEENBERGEN – DINTELOORD – Het college van burgemeester en wethouders laat de gemeenteraad in een mededeling weten dat er weer gesprekken worden gevoerd over de opschaling van de windturbines aan de Karolinadijk in Dinteloord. Met een bemiddelaar wordt nu bekeken of het college en de energie op een lijn kunnen komen. Wel wordt in de gesprekken uitgegaan van veel hogere molens dan die er nu staan: de tiphoogte zou maximaal 210 meter zijn. Dat is fors hoger dan de Euromast die 185 meter hoog is en de Gummaruskerk die zo’n 85 meter meet.

Dat het om deze hoogte blijft gaan is inmiddels geen verrassing. Eerder werd door wethouder Baartmans aangegeven dat het voor innogy niet rendabel is om te praten over turbines met een lagere hoogte en dus ook een lagere opbrengst.

Sociale randvoorwaarden

In de besprekingen wordt opnieuw gepraat over de sociale randvoorwaarden. Daarbij is bekend dat de subsidie die mogelijk gegeven wordt – de SDE+-subsidie in elk geval voor de voorjaarsronde die op 4 april afsluit – onveranderd is gebleven. Deze Stimuleringsregeling voor Duurzame Energie kan zorgen voor betere sociale randvoorwaarden. De ervaring tot nu toe is dat deze subsidie – groot 6,4 eurocent per kilowattuur – in een kalenderjaar nog niet is gewijzigd en de hoop is dat de hoogte ervan dezelfde is in de najaarsronde.

Maart of april

Het college hoopt in maart met een voorstel naar de raad te komen. Dat is later dan eerder verwacht, toen werd de vergadering van februari genoemd. Mocht ook maart niet lukken, dan wordt gewerkt aan ‘een raadsbehandeling in april’, zo laten b en w de gemeenteraad weten. Half februari verwacht het college met meer informatie te kunnen komen.

Uit de Steenbergse Courant