dinsdag 22 juli 2014, 19:50

Nieuwe ronde nieuwe kansen voor de Westbrabantse Pijl

STEENBERGEN – Waar de Westbrabantse Pijl vorig jaar niet door kon gaan wegens afhakende sponsoren, zijn de voorbereidingen voor de juniorenwedstrijd nu weer in volle gang. ,,Je zou misschien verwachten dat door een jaar overslaan de energie eruit is, maar dat is bij ons niet zo,’’ stelt secretaris Elien Slokkers namens de organisatie. ,,Integendeel: wij zijn juist extra gemotiveerd geraakt om het evenement de volgende keer weer wél te laten slagen.”

Foto: Secretaris Elien Slokkers, rondemiss Nicky van Hooijdonk en penningmeester Micha van Eekelen van de Westbrabantse Pijl.

Sterker nog, de medewerkers van de stichting zijn, na de afgelasting, meteen doorgegaan met het zoeken van sponsoren. ,,Daardoor wisten we dat we voldoende tijd zouden hebben en dat de Pijl in 2014 in ieder geval weer gewoon kon plaatsvinden. We hebben de dertiende editie overgeslagen en gaan nu verder met de veertiende. Best symbolisch, toch?”

Grote namen

De Westbrabantse Pijl richt zich op coureurs van 17 en 18 jaar. De internationale koers brengt zo’n 130 tot 150 jonge wielrenners naar Steenbergen en omgeving. ,,Het leuke is dat je enkele jaren later soms grote namen herkent in het profpeloton,” vertelt penningmeester Micha van Eekelen trots. ,,Bijvoorbeeld in de Tour de France. Het is eigenlijk jammer dat je vooraf, dus ten tijde van de Westbrabantse Pijl, nog niet weet dat het zulke bekende renners worden. Denk maar aan Moreno Hofland en Thomas Dekker. Daar zijn we als organisatie best trots op.”

Drive om te winnen

,,Wij horen ook dat de Westbrabantse Pijl vaak de eerste meerdaagse wedstrijd is voor veel van de jonge talenten die hier aan de start verschijnen. Je ziet dat ze er op dat moment dan ook helemaal voor gaan en een ontzettende drive hebben om te winnen,”, aldus Slokkers.

Dit jaar is het parcours van de Pijl iets anders dan voorheen. De ronde is verdeeld in vier etappes en gaat van start op vrijdagavond 22 augustus met een criterium in Steenbergen en wordt op zaterdag vervolgd met een tijdrit in Kruisland. Zondag zal na de finish in Steenbergen de prijsuitreiking plaatsvinden in het Cromwiel, waarbij natuurlijk ook de rondemiss van dit jaar, Nicky van Hooijdonk, een prominente rol vervult. ,,Het is een hele ervaring voor me om dit te mogen meemaken,’’ zegt zij enthousiast.

Eén familie

De dertig deelnemende ploegen bestaan elk uit maximaal zes renners. Slokkers: ,,Als je alle mensen optelt die aanwezig zijn tijdens de Pijl,  is het denk ik het grootste evenement van Steenbergen. Naast de 150 renners zijn er ook zo’n vijftien juryleden, 100 signaleurs, vijftien motorrijders en acht chauffeurs actief. Je kunt eigenlijk spreken van één grote familie; we werken nauw samen en het hangt allemaal aan elkaar.”

Uit de Steenbergse Courant