zaterdag 25 februari 2017, 17:00

Sien Overbeeke (88) erelid Vrouwen van Nu afdeling Steenbergen

“Ik heb heel wat meegemaakt in mijn tijd”

STEENBERGEN – Sien Overbeeke mag dan met haar 88 jaren de leeftijd der hoogbejaarden bereikt hebben, uitgepraat is zij nog lang niet. Woensdagavond werd zij door ‘haar’ club, Vrouwen van Nu, tot erelid benoemd. Na 65 jaar lidmaatschap een zeer verdiende waardering. Na het uitreiken van de oorkonde pakte de kwieke dame haar podium en vertelde de aanwezigen enkele anekdotes uit haar tijd bij de vrouwenvereniging. En zoals het een ex-presidente betaamt, sloot zij af met de woorden:  “Zijn er nog vragen?”

Ze kreeg er de lachers mee op de hand en inderdaad er kwam een vraag. “Hoe komt het dat u op uw leeftijd nog zo vrolijk en fief bent?,” wilden enkele dames in het publiek wel eens weten. “Op tijd naar bed en op tijd eten,” was het simpele antwoord dat zij kregen.

Pittige tantes

Sien Overbeeke begon haar verenigingsleven bij de Dinteloordse Plattelands Vrouwen waar zij samen met haar zus lid van was. Het waren blijkbaar pittige tantes die Prinslandse vrouwen: “Onze buurvrouw was een van de oprichters van de vereniging. Ik herinner me nog dat op een dag de dominee bij de buurman kwam en vroeg: ‘Vind je dat allemaal goed, wat je vrouw doet’.  ‘Daar heb ik helemaal niets over te zeggen’, was zijn antwoord. Dat was heel wat hoor in die tijd. Het is me altijd bijgebleven en ik heb er een voorbeeld aan genomen.”

Moeke vragen

In 1952 trouwde Sien met Bas Overbeeke die zij ontmoette bij toneelvereniging Tavenu. “Zijn tekst was: ‘Dat moet je m’n moeke vragen’.  Dus toen hij mij ’s avonds vroeg of hij mij naar huis mocht brengen, antwoorde ik: ‘Dat moet je maar aan je moeke vragen’.” De Dinteloordse was duidelijk niet op haar mondje gevallen en is dat vele decennia later nog steeds niet.

Presidente

Na hun trouwen ging het echtpaar op de Zuiderhoeve in De Heen worden en werd Sien lid van de Steenbergse Plattelandsvrouwen die anno 2017 Vrouwen van Nu heten. In de jaren die volgden betekende zij veel voor de club waarvan zij over twee periode verdeeld, elf jaar lang presidente was. Met het halen van haar rijbewijs, werd haar wereld een stuk groter en toen haar dochters ouder werden woonde zij ook de vergaderingen van het provinciaal bestuur in Sprang Capelle bij. Een periode die haar veel mooie herinneringen opleverden. “Ik heb heel wat meegemaakt in mijn tijd hoor,” vertelde zij haar mede-leden met een twinkeling in haar ogen.

De oorkonde ontving zij gisteravond uit handen van de huidige voorzitter van Vrouwen van Nu afdeling Steenbergen Teorien Leeuwis. Deze mocht het kersverse erelid tevens de heuglijke mededeling doen dat zij vanaf heden geen contributie meer hoefde te betalen. “Nou dat is mooi meegenomen hoor,” reageerde Sien Overbeeke nuchter.

Foto: Na 65 jaar lidmaatschap werd Sien Overbeeke benoemd tot erelid van de Vrouwen van Nu afdeling Steenbergen. Ondanks haar hoge leeftijd genoot zij met volle teugen van de feestelijke avond.

Foto en tekst:  Dasja Abresch©Steenbergse Courant

Uit de Steenbergse Courant