Afbeelding
zondag 4 maart 2018, 15:00

‘Team Rolmaat’ met magische fontein door naar regiofinale Vakkanjers

STEENBERGEN – Het was een spannende strijd die woensdagmiddag werd gestreden in de aula van ’t R@velijn. Twee teams van VMBO leerlingen presenteerden in de schoolfinale hun techniekproject Magic Fountain waaraan ze keihard hadden gewerkt. Uiteindelijk kwam Team Rolmaat als winnaar uit de bus. Ze vertrekken als afgevaardigden van ’t R@velijn naar de regiofinale voor Vakkanjers op 9 maart in Den Haag.

Er was sprake van lichte stress bij de leden van Team Aqua en Team Rolmaat. Tot net voor de presentatie in de aula werd er met man en macht gewerkt om een goed werkend prototype van de Magic Fountain te kunnen presenteren. De leerlingen van 3 VMBO hadden dit jaar een opdracht van de Unie van Waterschappen gekregen om een waterbesparende fontein te bouwen. Het landelijk project Vakkanjers probeert elk jaar met een nieuwe uitdaging leerlingen te interesseren voor techniek.

Een jury bestaande uit twee partijen uit het bedrijfsleven en een vertegenwoordiger van Vakkanjers moest de beide teams beoordelen. Daarbij werd niet alleen gekeken naar het uiteindelijke bouwwerk zelf, maar ook naar de samenwerking en de presentatie.

Betere pomp

Volgens Jeroen Collignon van Vakkanjers was het kiezen van de winnaar nog niet eenvoudig, omdat beide teams zo hun eigen pluspunten hadden. Team Aqua beschreef hun bouwwerk als “een ijscokar met aquarium”, en het was juist dat creatieve idee wat de jury aansprak.

Toch eindigde Team Rolmaat op de eerste plaats vanwege de sterke presentatie en heel belangrijk: een werkende fontein. Ook al was het in dit geval geen spuitende bron, maar een bescheiden waterstraal. “Net voordat we begonnen met de presentatie sprong er nog een leiding in ons systeem, wat we snel hebben kunnen repareren. We hebben een betere pomp nodig, met meer kracht. Gelukkig hebben we nog geld over in het potje van onze sponsors”, vertelt Loek Veldhuizen namens zijn team.

Hij heeft samen met zijn andere teamleden nog een week om dat voor elkaar te krijgen, want dan zullen ze hun Magic Fountain moeten presenteren bij de regiofinale. De teamleider van Rolmaat is Annemarie van Loon, een van de weinige meisjes bij de afdeling Techniek op ’t R@velijn. Ze was o.a. verantwoordelijk voor het benaderen van de lokale ondernemers met de vraag of ze wilden sponseren. “Het was best spannend om te doen, maar gewoon volhouden en beleefd blijven. Ik vind het een leuk project, al is samenwerken soms echt niet makkelijk. Als we er niet uitkwamen, hielp het als we eerlijk waren tegen elkaar. Dan kom je uiteindelijk wel tot de oplossing.”

Dat ze als een van de weinige meisjes ook meteen teamleider is geworden, noemt ze toevallig. “Iedereen kan dat doen, als je je best ervoor doet.”

Echte opdrachtgevers

Volgens Collignon van Vakkanjers schuilt de kracht van het project in de link met maatschappelijke onderwerpen. Zo is het thema van dit jaar gelinkt aan de klimaatverandering en de toenemende wateroverlast. “De leerlingen voelen zich serieus genomen omdat het echte opdrachtgevers zijn die hun een kans geven. Het biedt een blik op de toekomst wat er allemaal mogelijk is als je van techniek je werk maakt. En ze zijn hard nodig, want er is een groot tekort aan technisch personeel.”

Annemarie van Loon ziet zo’n toekomst wel zitten. “Ik wil later het onderhoud van vliegtuigen gaan verzorgen”, besluit ze.

Mocht team Rolmaat winnen op de regiofinale, dan mogen ze door naar Vakkanjers LIVE, de landelijke finale in Utrecht.

Foto’s en tekst: Nicole van de Donk ©Steenbergse Courant

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant