Afbeelding
vrijdag 9 maart 2018, 13:00

Platanen verhuizen vanuit Breda naar Steenbergen

STEENBERGEN – Als resultaat van de zoektocht naar een grote ‘levensboom’ voor de toekomstige nieuwbouwwijk ‘Buiten de Veste’ zijn 3 grote platanen aangekocht. Die komen uit het gebied bij het station van Breda. Vanwege een herontwikkeling hier moeten deze bomen met een hoogte van 12 meter en 6 meter kroondiameter daar verdwijnen. Kinderen van Maria Regina en Puk op het Podium assisteerden wethouder Cors Zijlmans tijdens de ‘officiële’ ontvangst in Steenbergen.

De bomen komen uiteindelijk te staan in de ‘zentuin’ van de buurtontmoetingsplek ‘t Avontuur buiten de Veste’. Voorlopig krijgen ze een tijdelijke plek langs de Oostgroeneweg. Hier zullen de bomen voor twee jaar staan, daarna verhuizen ze naar de definitieve locatie. Het konvooi met de Platanen liep enige vertraging op, maar dat mocht de pret niet drukken. Wethouder Zijlmans legde de kinderen uit waarom de gemeente Steenbergen het drietal heeft aangekocht. “Het zijn prachtige bomen, die hier een tweede leven krijgen. Dat is geweldig, niet alleen voor deze bomen, waarvoor in Breda geen plaats meer was, maar zeker ook voor de nieuwe wijk die hier gebouwd gaat worden. Er staan straks meteen een paar forse exemplaren en niet van die kleine boompjes waar we normaal gesproken mee moeten beginnen”.

Tegenover Steenbergse Courant verklaart wethouder Zijlmans dat hij de investering dik waard vindt. De mensen kunnen straks meteen genieten van drie prachtige bomen. Wij als gemeente hebben het geluk dat we enkel het transport hoeven te betalen”. Overigens heeft het gebiedje al eerder een paar grote exemplaren gekregen. Een jaar of tien geleden kwamen drie forse Linden over uit het Nieuw-Vossemeerse. Die hebben inmiddels hun plekje wel gevonden. Dat gaan de Platanen straks vast ook doen, wanneer ze hun definitieve plek krijgen.

Ontmoetingsplek

In september 2016 ontstond bij enkele medewerkers van de brede school ‘Het Podium’  de wens om een ontmoetingsplek te realiseren waar iedereen gebruik van kan maken. Vanuit deze wens is het buurtcultuurproject ’t Avontuur van Buiten de Veste’ ontstaan. Deze ontmoetingsplek wordt gerealiseerd in een centrale openbare ruimte in de nieuw te bouwen wijk ‘Buiten de Veste’. Samen met omwonenden, kinderen van de brede school Maria Regina, en partners van het Podium werd op basis van actieve workshops en bijeenkomsten een voorlopig ontwerp gemaakt. De initiatiefnemers hebben hiervoor de samenwerking gezocht met woningstichting Stadlander en architectenbureau WmG-architecten. In het plan is ook een Zentuin opgenomen en daar krijgen de drie bomen over twee jaar een plekje.

Fotobeelden: Kinderen van de groepen 2, 4, 5, 6 en 7 van de juffen Jannie Bouwens (adjunct directeur Maria Regina) en Marjon Zandberg (van Puk op het Podium) assisteerden wethouder Cors Zijlmans bij de ontvangst van de Platanen.

Foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant