Afbeelding
zaterdag 21 april 2018, 13:05

Gedeputeerde bezocht het Benedensas

DE HEEN – Het sluizencomplex aan het Benedensas is het hele jaar door een stukje paradijs op aarde. Combineer dit met een warm voorjaarszonnetje, een bakje koffie en een punt appeltaart (mét slagroom) op het terras van de familie Akkermans en het leven nadert het punt van perfectie. Gedeputeerde Henri Swinkels (tweede van rechts) van de Provincie Noord-Brabant ondervond het vanmorgen aan den lijve. Hij bezocht het gebied als onderdeel van de wandeling langs de Zuiderwaterlinie die hij in twintig etappes aflegt.
De Zuidwaterlinie loopt van Bergen op Zoom naar Grave; een afstand van ongeveer 200 kilometer. De belangrijke punten van de historische verdedigingslinie worden verbonden door een nieuwe wandeltocht die Swinkels ter besluit van zijn laatste wandeling officieel zal openen. Om de linie onder de aandacht te brengen en om alle inspirerende en verborgen verhalen van het traject boven water te krijgen, besloot hij het pad zelf te lopen. Onderweg wordt hij vergezeld door een wisselend gezelschap dat samen met hem de diepte van de Zuiderwaterlinie in duikt. 
In het vizier
Vanmorgen was het de eer aan Ans van den Berg, voorzitter van de West-Brabantse Waterlinie en Gerard Baten, voorzitter van heemkundekring De Steenbergen Kamer uit Steenbergen om aan te schuiven bij de gedeputeerde. Baten is ook nauw betrokken bij de Expeditie Nassau waarmee de gemeente Steenbergen haar roemrijke militaire verleden in het vizier brengt. 
Ook van de partij was Jos Akkermans oprichter van Akkermans leisure & golf. Hij heette het gezelschap van harte welkom op het terras van het restaurant, huiskamercafé en theetuin Beneden Sas. 
Economische drager
Het feit dat een lokale ondernemers, zoals de familie Akkermans, verbonden is aan het gebied, is volgens Ans van den Berg een voorwaarde voor succes. “Je hebt een economische drager nodig. Het is namelijk niet zo moeilijk om iets moois te maken, maar wel om het te onderhouden. Wanneer het niet netjes blijft, is de interesse ervoor zo weg.” 
Ondernemers die met hun bedrijfsactiviteiten onderdeel vormen van het gebied zijn volgens haar nodig ter vergroting van de aantrekkingskracht en het dagelijks onderhoud. “Het valt echter niet mee om een initiatief economische exploitabel te krijgen. Een horecagelegenheid kan nog zo prachtig liggen, wanneer er niemand komt, houdt het snel op.”
Balans vinden
Gedeputeerde Swinkels sloot zich bij deze woorden aan en benadrukte dat meer aandacht voor de Zuiderwaterlinie van het grootste belang is. “Langs de hele Zuiderwaterlinie liggen geheime plekken zoals het Benedensas. Welbekend in deze omgeving maar velen daarbuiten moeten het nog ontdekken. Daar moeten we wel een balans in zien te vinden. Enerzijds willen we mensen attenderen op al dit moois maar anderzijds willen we ook niet dat het te intensief bezocht wordt.” 
Arrangementen
Volgens Rene Kwant, projectleider Zuiderwaterlinie kan het aanbieden van arrangementen hier een oplossing voor bieden. “Zodat recreanten op de ene plaats wat kunnen eten, een stukje verderop een activiteit kunnen ondernemen of iets kunnen bezoeken en weer ergens anders op een terras kunnen zitten.” Dit werd beaamd door Jos Akkermans. Begrijpelijk aangezien het familiebedrijf al deze vormen van vermaak aanbiedt. Het is volgens hem vooral zaak om meer mensen te trekken. “Ontwikkelingen als de Zuiderwaterlinie en de Natuurpoorten helpen daar absoluut aan mee. De lokale bevolking weet ons wel te vinden maar dankzij de verbindingen die nu gelegd worden, krijgen we een veel breder bereik.”  

Uit de Steenbergse Courant