Afbeelding
maandag 30 april 2018, 20:58

Oorlogstentoonstelling in Dinteloords Dorpshuis geopend

DINTELOORD – ”Met een variatie van literatuur, foto’s en gedichten tot voorwerpen uit oorlogstijd neem ik u mee door woeste tijden die niet vergeten mogen worden. Ook om te waarderen wat we nu hebben en te beseffen dat we in vrede mogen leven”, zo leidt samensteller Peter Kop de tentoonstelling in die tot 9 mei in het Dorpshuis is ingericht. De expositie draagt de titel ”Oorlog en Vrede door de eeuwen heen”. Deze avond – maandagavond – is de expo officieel geopend door burgemeester Ruud van den Belt. Een zeventigtal belangstellenden was hierbij aanwezig.

Voorzitter Hans Bolluyt van het Oranjecomité was door samensteller Kop gevraagd om de officiële opening in te leiden. Dat deed deze met de van hem bekende vlotte wijze. ”Maar zonder de eer van deze tentoonstelling te willen opeisen. Die komt namelijk Peter Kop toe”, vertelt Bolluyt. ”Het oranjecomité heeft vervolgens zijn initiatief van harte ondersteund”.

Lof en applaus

Ook burgemeester Van den Belt zwaaide de samensteller lof toe, maar vroeg vervolgens toch ook een applaus voor het Oranjecomité en alle andere personen die hun bijdrage hebben geleverd. “Het is een bijzondere combinatie van kunst en oorlog, waarbij we blij zijn dat we die in vrijheid mogen aanschouwen”, aldus de burgemeester. Trompettist Stanley van Aken leverde vervolgens zijn bijdrage, waarna de tentoonstelling officieel was geopend.

Herdenkingsroute

Naast kunst van Karin Starmans en Peter Kop kunnen bezoekers tot 9 mei een honderdtal foto’s, teksten en voorwerpen bekijken die de oorlog in herinnering brengen. ”Ik heb mijn jarenlange interesse voor de oorlog met de hulp van diverse ondersteuners kunnen vormgeven in deze expo. Daarbij ben ik mede geïnspireerd door de verhalen van mijn vader Piet Kop. Die is overigens bezig met het opzetten van een herdenkingsroute voor de hier neergestorte vliegtuigen en daar help ik hem graag bij”, zo licht Kop toe.

Die vliegtuigen en de luchtoorlog boven Dinteloord kwam vanavond uitgebreid aan de orde bij de lezing die Peter de Tek – van het militair museum Fort Vure – aansluitend op de opening verzorgde. Overigens kunnen bezoekers van de tentoonstelling ook de verhandeling lezen die Robbert Catsburg schreef over ’De dramatische bevrijding van Dinteloord’. Terwijl de regio bevrijd werd, onderging het dorp een verschrikkelijk bombardement en een raketbeschieting door de geallieerden. Meer dan 45 bewoners lieten hierbij het leven. Catsburg beschrijft hoe deze dramatische gebeurtenis plaatsvond.

Tekst en Foto’s: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant