vrijdag 18 mei 2018, 11:00

Vijf dagen lang een voorstelling van familiecircus Barani

STEENBERGEN – Inmiddels heeft het familiecircus Barani zijn tenten opgeslagen op het Floraplein in Steenbergen. Hier verzorgt het circus vijf dagen lang een voorstelling die wordt aangekondigd als: ‘Een solide, authentieke circusvoorstelling van hoog niveau, uitgebreid met een adembenemend programma. De eerste voorstelling was gistermiddag, vanmiddag (vrijdagmiddag) is er eveneens een voorstelling en ook zaterdag tot maandag kan het publiek genieten van het circus.

In dat programma wordt gejongleerd, zijn dierenacts met ‘diervriendelijk getrainde pony’s, geiten, duiven, lama’s en honden’ opgenomen en ontbreekt ook het optreden van de ‘dolkomische’ clown niet. De circusartiesten beloven het publiek een mooie show, die een uur en driekwartier duurt en ‘waarbij ook de jongsten zich zeker niet zullen vervelen’.

Leven tussen angst en glorie

Persoonlijk heb ik groot respect voor dergelijke circusgezelschappen, ook al zijn ze nog zo klein. Het circusleven betekent keihard werken en leven tussen angst en glorie. De angst wordt gevormd door de voortdurende vraag of er wel voldoende publiek zal komen. Of alle kosten die worden gemaakt kunnen worden gedekt en als het even of er wat over blijft om te overleven. De glorie ontstaat als de voorstelling goed wordt bezocht, alle acts lopen zoals bedoeld en het publiek geniet.

“Het circusleven zit in ons bloed. We zouden niets anders willen. Als klein kind waren we al nauw verbonden met het circus. Een broer van mijn vader had het circus Bellywien. Daar reisden wij van onze geboorte af al mee en zo gauw het kon werkten we en groeiden we mee met het circus. We reisden rond in landen als Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en België. Maar natuurlijk ook Nederland”, vertelt Johan Zinnecker.

Met wij bedoelt hij zichzelf, zijn broer Norman, maar ook vader Robert en moeder Leia.

“Ik vertegenwoordig nu de vierde generatie. Onze familie is al veel meer dan een eeuw verbonden aan het circus. En wij hopen dat ook onze toekomstige kinderen dezelfde liefde voor het circus zullen hebben”.

“Ons publiek is enthousiast”

De partners van Johan en Norman- Vivian en Amber - hebben die liefde in elk geval al wel. Met zijn zessen trekken de Zinneckers er hard aan om te kunnen blijven genieten van hun circusbestaan. “Dat is niet gemakkelijk, maar tot nu toe lukt ons dat heel goed. Al worden zeven vette jaren veelal gevolgd door zeven magere, we kunnen de kop nog steeds boven water houden. Dat is veel van de grotere circussen helaas niet gelukt. Een circus brengt hoge kosten met zich mee. Standgeld, verzekeringen, onderhoud, de dieren en noem maar op. Maar omdat we er dag en nacht hard voor werken en omdat we klein zijn, redden we het. En ons publiek is enthousiast. Als we ergens staan – en dat doen we nu al 13 jaar lang in Nederland – dan komen er zelfs van grote afstand mensen naar onze voorstellingen toe. Zo ook nu weer hier in Steenbergen. Er komen zelfs belangstellenden uit Tilburg en uit Zeeland kijken, zo lieten ze ons weten. Ook voor ouders met kinderen is het een echte ervaring. De kinderen komen vaak voor het eerst van hun leven in een circus, dat is een hele beleving. Toch wat anders dan circus kijken op YouTube of televisie”.

Aanvangstijden

Op het Floraplein worden de voorstellingen gegeven: Vrijdag 18 mei is de tweede voorstelling om 17:00 uur, zaterdagmiddag 19 mei en zondag 20 mei start de voorstelling om 15:00 uur, terwijl de voorstelling op maandag om 14:00 uur begint.

Foto: De familie Zinnecker van circus Barani. Met van links naar rechts: Norman, Amber, vader Robert en Moeder Leia, Johan en Vivian. Zij hopen dat vele belangstellenden de sfeer in hun familiecircus komen proeven.

Tekst en foto: Peter Vermeulen ©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant