Afbeelding
vrijdag 11 januari 2019, 12:30

Wellicht terugkeer IJsfestijn naar Steenbergse Markt

STEENBERGEN – Hoewel het de organisatoren goed is bevallen zal toch bekeken worden of het IJsfestijn in december weer terugkeert op de Markt. “We hebben van wethouder Wilma Baartmans het verzoek gekregen om hier bij de evaluatie nog eens goed over te praten”, vertelt voorzitter Julien van Meer desgevraagd aan Steenbergse Courant. Zowel de wethouder als Retail Platform Steenbergen zijn daar voorstander van. Overigens wordt de mogelijkheid van een IJsfestijn in de Gummaruskerk ook nog eens bekeken.

Want wanneer een ijsbaan in de Gummaruskerk zou kunnen is dat volgens voorzitter Van Meer eveneens een geweldige optie. “Het mes snijdt dan aan twee kanten. We realiseren dan een heel bijzondere ijsbaan die nog weleens publiek uit heel West-Brabant zou kunnen trekken. En we zouden de investering die we nu doen in de huur van een dure tent ten goede kunnen laten komen aan de Gummaruskerk zelf”.

Niet slim

Helaas houdt in elk geval het bisdom een dergelijke ontwikkeling tegen. (Een fraai staaltje van conservatisme en niet anticiperend op een situatie die zeker komen gaat. Want exploitatie van de Gummaruskerk kan immers niet lang meer worden opgebracht door de parochie zelf en er moet dus hard worden gezocht naar eigentijdse oplossingen, waarbij maatschappelijk en kerkelijk gebruik hand in hand zullen moeten gaan – pv).

Regelgeving

Vooralsnog is de discussie of de ijsbaan terugkeert op de Markt of niet. Julien van Meer legt nog eens uit waarom het IJsfestijn naar de Westdam verhuisde. “Door het stringenter hanteren van de regelgeving kon de ijsbaan niet meer op de Markt worden geplaatst. Er dient namelijk 5 meter tussen de tent en de woningen te zijn en een vrije ruimte van 3,5 meter rondom de tent. De totale breedte tussen de bomen is markt-breed zo’n 14 meter. Dat zou betekenen dat er slechts 7 meter beschikbaar is voor de tent, dus dat is geen optie. De ijsbaan op de Markt was voorheen 12 bij 45 meter. Door plaatsing op het parkeerterrein aan de Westdam konden we de baan iets breder maken. Deze is thans 15 bij 40 meter”.

Weer een vervolg

“Er komt wat ons betreft volgend jaar zeker weer een nieuw IJsfestijn”, stelt Julien van Meer. “We hebben uitstekend gedraaid en trokken met 7000 bezoekers zelfs zo’n 1000 bezoekers meer dan vorig jaar”. Wel had de organisatie dit jaar een forse kostenpost door de verplaatsing naar de Westdam. Er moest een elektrakabel worden gelegd van de stroomkast in de Visserstraat naar de nieuwe locatie. “Daarbij hebben we geweldige medewerking gekregen van gemeente Steenbergen, die verdient daarvoor echt een compliment. De 120 meter kabel is door de gemeente zelf uitgevoerd, wij hebben het materiaal gefinancierd”.
En als hij lof toezwaait wil de voorzitter dat ook graag richting alle vrijwilligers doen. “Zonder hun inzet en betrokkenheid is er geen IJsfestijn, dat is wel heel duidelijk”.

Het IJsfestijn trok dit keer 7000 bezoekers, zo’n 1000 meer dan vorig jaar.

Fotografie: Thomas Weezenbeek © 2018
Door: Peter Vermeulen 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant