Afbeelding
maandag 14 januari 2019, 07:30

Strienestadse carnavalskrakers gepresenteerd tijdens Bitterbal

STEENBERGEN – Het was gistermiddag volle bak carnaval bij café Het Hoofdkantoor aan de Markt in Steenbergen.  Tijdens het eerste, maar zeker niet het laatste, Bitterbal gingen maar liefst twee Strienestadse carnavalskrakers in première: ‘Zolang er Bitterballen zijn’, van Martin der Bruder en ‘Maai W’ van de zingende kastelein Peter Jongenelen.

Beide liedjes komen uit de koker van de Dutch Music Friends:  John Nijssen, Stefan Uijtdewilligenen en Ralph Vrieling die de afgelopen paar jaar keihard en met succes aan de weg timmeren. In hun stal bevinden zich de nodige regionaal bekende namen zoals Marijn van Geel, Mathijs Pluijgers en Chris Antonissen die dan ook alle drie kwamen opdraven om het feestje extra luister bij te zetten.

Mussenkoning

Martin der Bruder is een nieuwkomer in de wereld van de carnavalsmuziek. Althans achter de microfoon, want daarnaast is zijn gezicht meer dan bekend in de Strienestad. Daar is hij in het dagelijks leven Martin den Broeder die tijdens het leutfeest herkenbaar is aan de hoed en het geweer die bij de functie van Mussenkoning horen.

Grote liefde

Als cadeau voor Martins 50ste verjaardag op 28 januari aanstaande schreef John Nijssen voor hem een lied over de bitterbal. De kleine, ronde, goudbruine snack is een grote liefde van Den Broeder, uiteraard op een derde plaats achter diens echtgenote Ellen

en dochter Iris. Nu ‘Der Bruder’ op het punt staat om de mosterd te vinden, leek Nijssen het een uitgelezen moment voor een bitterballen-lied. Omdat ‘Zolang er bitterballen zijn’ een Oktoberfest-melodie heeft, besloot de goedlachse Martin zijn kostuum erop aan te passen en in traditionele lederhosen het podium te beklimmen.

Het publiek reageerde enthousiast op het debuut van de Steenbergenaar door al na de eerste klanken de polonaise in te zetten. Met in de ene hand de schouder van de voorganger en in de andere hand, natúúrlijk, een bitterbal.

Maai W

Collega-zanger Peter Jongenelen komt dit jaar met een nieuwe hit van de hand van Dutch Music Friends getiteld ‘Maai W’ en als ondertitel ‘Heb jij mij al gezien op m’n grasmaaimesjien’. Voor de zingende kastelein wordt het de tweede carnavalskraker nadat hij vorig jaar debuteerde met ‘Feestneus’.

“Ik had eerst een ander nummer in gedachte,” vertelde Jongenelen. “Toen Dutch Music Friends met ‘Maai W’ kwamen, voelde ik echter gelijk dat het helemaal klopte.” Hoewel het voor de kroegeigenaar geen optie is om tijdens de carnavalsdagen op tournee te gaan, mogen zijn klanten er op rekenen dat hij het lied met regelmaat vanachter de tap ten gehore brengt.

Allebei de nummers zijn uiteraard voorzien van een clip. Aardige twist is dat beide zangers een rolletje spelen in elkaars video.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant