Afbeelding
foto Jan de Langen
dinsdag 16 april, 16:01

ABS jubileert én neemt afscheid van dirigent

STEENBERGEN – Een bijzonder jubileumconcert voor mannenkoor ABS. Zaterdagavond en zondagmiddag zat het Cromwiel vol liefhebbers van klassieke muziek. Naast het vieren van het 135-jarig bestaan stond het concert ’Opera Aria’s’ in het teken van het afscheid van dirigent Jan Ligtenberg.

Select gezelschap

Met het vieren van het 135-jarig jubileum schaart mannenkoor ABS zich tussen een selecte groep zangverenigingen. Het repertoire bestond voornamelijk uit klassieke stukken in diverse talen. In de loop der jaren is het repertoire uitgebreid. Populaire, lichte muziek, speciaal voor ABS gearrangeerd. Het koor gaat met zijn tijd mee, maar blijft alléén voor mannen.

De beste Aria’s

Ter ere van het jubileum werd het concert ‘Best of Opera by ABS’. Onder begeleiding van kamerorkest Divertimento en vaste pianist Hikmet Bilalov werden maar liefst 23 aria’s gezongen. De solisten Maaike Hupperetz en Pim van Drunen tilden het niveau naar grote hoogten. Hupperetz is een internationaal opererend zangeres. Haar optreden op het Sint Pieterplein voor de Paus is één van haar hoogtepunten. Pim van Drunen speelde onder anderen in de musical ‘Ciske de rat’ én hij stond in de finale van het tv-programma ‘Aria’.

Het begint klein

Het concert begon klein. Lichte vioolmuziek tijdens Prelude gecomponeerd door Verdi. Hierna was het aan ABS, hun ‘Barcarolle met Entr’acte’ over Venetiaanse gondeliers was een uitstekend begin van een boeiend optreden. De optredens van solist Pim van Drunen kenmerkten zich mede door zijn opvallende manier van optreden. Theatraal, grappig en uitbundig, zowel publiek als muzikanten wisten dit zéér te waarderen. 

Ademloos

Tijdens het eerste optreden van Maaike Hupperetz zat het publiek vol bewondering te kijken en te luisteren. ‘La vergine degli angeli’ betekent in de Nederlands ‘De maagd van de engelen’. De soliste maakte haar faam meer dan waar. Ademloos volgden publiek én de leden van ABS haar solo. Een klaterend applaus klonk na afloop.

Afwisselend programma 

De ene na de andere bekende aria volgde. Een aantal was speciaal voor ABS gearrangeerd door Jan Ligtenberg. Van ‘Va pensiero’ naar ‘Monnikenkoor’. Gevolgd door ‘Papageno, Papagena’ en ‘Easter Hymne’. Het publiek kreeg een zeer afwisselend programma voorgeschoteld. Het concert eindigde met het vrolijke en bij een groot publiek bekende ‘Libiamo’.

Afscheid

Bij aanvang van het concert was het al aangegeven. Het afscheid van Jan Ligtenberg. Voor hem was het concert zijn laatste als dirigent van mannenkoor ABS. Dit kon natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarom was wethouder Prent zaterdagavond aanwezig. “Het was oor-strelend” complimenteerde Prent zowel de dirigent als ABS. “Jouw vakmanschap en de kunst om anderen het beste uit zichzelf te laten halen hebben we vanavond kunnen horen.” Ook het concert ‘Aqua Musica’ ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van ABS aan de haven in Steenbergen en de BCD Cultuurprijs die Ligtenberg vorig jaar in ontvangst mocht nemen, bracht de wethouder in herinnering. Namens de gemeente kreeg Jan Ligtenberg een uniek cadeau overhandigd. Een tekening met de notenbalk van het door hem geschreven ‘Hier heb ik mijn hart verloren… Oh Strienestad’.

De Baton

“Een prachtig cadeau, maar vanavond neem ik nog geen afscheid!” sprak de trotse dirigent lachend uit. Zondagmiddag brak dat moment na afloop van de laatste tonen toch écht aan. Zoals een goed dirigent betaamd nam hij zélf het heft in handen. “Ik wil u allen bedanken. Publiek, bedankt voor uw aanwezigheid. ABS, dank voor jullie vertrouwen.” Na een overweldigend applaus was het moment daar. De baton werd overgedragen aan Martien van Gaans, de nieuwe dirigent van mannenkoor ABS.

Tekst: Tineke Feskens Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Foto cadeau: gemeente Steenbergen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant