Afbeelding
zaterdag 26 juni 2021, 07:00

Hinden in Steenbergse hertenkamp werpen hun jongen

STEENBERGEN – Zowel woensdagmiddag als woensdagnacht zijn jonge damhertjes geboren in het hertenkamp in Steenbergen-Zuid. Helaas overleefde de eerstgeborene het niet, nummer twee komt dezer dagen op krachten en maakt het vooralsnog goed. “Alle vijf hinden in het kampje zijn drachtig, dus er zullen meer kleintjes komen”, zo laat verzorger Peter Nagelkerken weten. Hij doet een dringend beroep op het publiek om de dieren met rust te laten. De drukte van afgelopen woensdagmiddag werd de eerstgeborene fataal.

“Ook al leven de damherten in gevangenschap, het blijven wilde dieren. Bij een bevalling moeten de hinden vooral met rust gelaten worden. En wie constateert dat een bevalling aanstaande is verzoek ik om meteen de gemeente te bellen. Dan krijg ik een seintje en kan ik er meteen naar toe”, vertelt Peter Nagelkerken. Hij verzorgt de herten in het Steenbergs hertenkamp nu al zo’n tien jaar.

Drukte verstoorde de bevalling

Afgelopen woensdagmiddag maakte de eerste hinde zich op voor een bevalling. Helaas trok dat veel bekijks en dat maakte het dier erg onrustig. Verzoeken om daar weg te gaan leverden geen resultaat op. Later op de middag was dat ook het geval na tussenkomst van de politie. Er gingen mensen weg, maar de drukte keerde weer na het vertrek van de politie. De betreffende hinde werd afgezonderd en beviel. Helaas bleef de geborene niet in leven. ’s Nachts beviel een tweede hinde en vanochtend lag ze bij haar kalfje. “Zo’n kalfje blijft de eerste twee, drie dagen liggen om op krachten te komen. Daarna zal het dier goed op eigen benen staan. Het blijft belangrijk dat de dieren met rust worden gelaten. Er zullen nog meer bevallingen komen, want alle vijf de hindes waren drachtig”.

Meer dieren

Peter Nagelkerken wil in de komende periode nog wat dieren aan de populatie op het hertenkamp toevoegen. “Naast de kalfjes wil ik er ook nog wat kippen en een stel geitjes bij zetten. Dat is leuk voor de kinderen toch?”

[ door Peter Vermeulen ]

Uit de Steenbergse Courant