Afbeelding
zaterdag 24 april 2021, 08:00

Elia Oosterom op de ‘ramp’ voor skatepark Dinteloord

DINTELOORD - Het afgelopen jaar skateboard de 15-jarige Elia Oosterom van het kastje naar de muur. De Dinteloordse jongeman wil op eigen dorp een skatepark inrichten, maar waar moet je beginnen? Nu Elia zich erin vastgebeten heeft, laat hij echter niet zomaar meer los. Voor nu is de jongeman vooral op zoek naar medestanders die samen met hem in actie willen komen. “Ik hoop dat heel veel skaters, BMX-ers en stuntsteppers contact met mij opnemen, zodat we samen een skatepark kunnen realiseren. Zoveel is er niet te doen voor jongeren in Dinteloord dus het zou een hele mooie aanvulling kunnen zijn.”

Als fervent BMX-er en skateboarder is Elia altijd op zoek naar goede plekken om te stunten. Een gladde betonplaat met daarop een half pipe en een paar ‘ramps’ (hellingen – red.) is al voldoende om uit de startblokken te komen. Dat voor elkaar krijgen, valt nog helemaal niet mee, zo heeft hij inmiddels gemerkt.

 Niet beschikbaar

Het begon al met het vinden van een geschikte locatie, al leek dat in eerste instantie appeltje-eitje. “Het meest ideaal is een plek bij de carpoolplaats,” vertelt Oosterom. “Dat is goed bereikbaar vanuit het dorp, ver genoeg bij de huizen vandaan en makkelijk in te richten.” Het bleek te mooi om waar te zijn, want bij navraag leerde hij dat die grond niet beschikbaar is.

Gladde betonvloer

Geen reden tot wanhoop, want ook de naastgelegen ijsbaan biedt volgens Elia voldoende perspectief. Mocht er nog een ijsrijk jaar komen, dan zijn de onderdelen van het skatepark juist van toegevoegde waarde. De jongeman staat open voor alternatieve suggesties: “Misschien zijn er wel bedrijven die een loods met een gladde betonvloer hebben, die we kunnen gebruiken. Het moet wel in de buurt van het dorp liggen zodat we er met een step, skateboard of BMX naartoe kunnen.”

Best handig

Niet in de laatste plaats, zal het vinden van het benodigde budget nog een uitdaging worden, want een beetje skatepark is niet goedkoop. “Ik schat in dat het zo’n dertig- tot vijftigduizend euro kost. Vanuit de gemeente kunnen we vijf- tot tienduizend euro subsidie krijgen. Dat is dus veel te weinig.” Het liefst had Elia met zelfwerkzaamheid de hindernissen willen maken, maar dat kan niet. “Ik ben best handig en zou zelf wel wat ramps kunnen maken, maar dat mag niet vanwege de veiligheid en de verzekering. Dat vind ik echt jammer, want dat scheelt enorm in de kosten”

Kartrekkers gezocht

Al bij al heeft Oosterom nog een hele weg te gaan. Het jongerenwerk en de kerncoördinator zijn bereid zijn om hem te ondersteunen, maar dan moet wel eerst aangetoond zijn dat er voldoende draagvlak is voor een skatepark. Daarom is Elia op zoek naar kartrekkers. “Ik heb al drie jongeren die mij willen helpen, maar dat moeten er nog wel wat meer worden. Ook volwassenen die ons kunnen helpen zijn van harte welkom.”

Meer weten of aanmelden? Bel Elia Oosterom: (06) 40246354

Foto: Skaten over de stoep is leuk, maar over een ramp of tegen een half pipe met je leeftijdgenoten is nog veel leuker. Elia Oosterom (15) hoopt dat er veel Dinteloordse jongeren zijn die samen met hem voor een skatepark op het dorp willen gaan.

[ door Dasja Abresch ]

Uit de Steenbergse Courant