Afbeelding
vrijdag 23 april 2021, 08:00

Kees de Bruin verkoopt zijn Hema’s

STEENBERGEN - Het einde van een tijdperk is aangekondigd. Na 58 jaar komt er een einde aan Hema De Bruin in Steenbergen. Vandaag werd officieel bekend dat de huidige eigenaar, Kees de Bruin, de exploitatie van de Hema-vestigingen in Steenbergen en Halsteren per 1 mei aanstaande verkoopt aan de Sanders Retail Groep uit Oss. Voor het personeel en de klanten verandert er niets, behalve dan dat zij de aanwezigheid van De Bruin zullen moeten missen.

Vorige week nam de ras-ondernemer al afscheid als voorzitter van het Ondernemersnetwerk Stadshart (ONS) Steenbergen. Bij die gelegenheid werd hij benoemd tot erelid van de club. Een week later volgt het nieuws dat De Bruin het Steenbergse ‘assenkruis’ als ondernemer voorgoed verlaat “Het is puur toeval dat het zo loopt,” vertelt hij. “Het lijkt wel of het zo moet zijn. Ik ben er zelf ook door overvallen, maar ik ben 65 geworden en dan moet je goed nadenken over de stappen die je neemt. Door de verkoop aan Sanders Retail Groep is niet alleen mijn toekomst gewaarborgd, maar ook die van het personeel en van de Hema in Steenbergen.”

Andere flow

In december vorig jaar klopte de Sanders Retail Groep voor het eerst aan bij De Bruin. “We waren op dat moment totaal niet bezig met verkoop,” blikt Kees terug. “We gingen net de lockdown weer in en zaten in een hele andere flow. Kort daarna meldden zich echter nog twee belangstellenden en toen hebben Hilde en ik besloten een biedingsprocedure in te gaan.”

De doorslag

Sanders Retail Groep kwam als winnaar uit de bus. De Bruin: “Ik ken de familie Sanders al heel lang. Het is ook een familieconcern binnen de Hema-keten. Het feit dat er een jong, dynamisch directieteam aan het hoofd staat dat dit gebied goed kent, heeft voor ons de doorslag gegeven.” Overigens verkoopt De Bruin de exploitatie van de vestigingen, maar houdt hij het eigendom over het vastgoed.

Lokaal steentje

Nu de winkels aanstaande woensdag weer ‘gewoon’ opengaan, kan De Bruin nog drie dagen afscheid nemen van de trouwe klanten. De openstelling betekent voor de nieuwe eigenaar een mooi begin, aldus Peter Plaisier die de overname namens de Sanders Retail Groep begeleidt. Niet dat het gevierd gaat worden met een feestje overigens: “Daar is de tijd niet naar en bovendien willen er voor zorgen dat wij eerst het personeel goed leren kennen en zij ons.” Plaisier is ervan overtuigd dat de overgang soepel zal verlopen. “Natuurlijk is Kees ‘de vent van de tent’, maar wij hechten aan dezelfde waarden als hij. Als familiebedrijf zijn we klant- en servicegericht en we vinden het belangrijk om lokaal een steentje bij te dragen.”

Instap-klaar

In 1959 opende de familie Sanders de eerste Hema-vestiging in Oss, nog altijd thuisbasis van het bedrijf. Inmiddels heeft het concern tien Hema’s in het oosten van Brabant. Met de overname van de Steenbergse en Halsterse vestiging zet het de eerste stappen in het westen van de provincie. “De oma van de huidige eigenaren, Floris en Frédérique Sanders, komt uit Bergen op Zoom dus zij kennen de streek goed,” aldus Plaisier. “De Hema’s in Steenbergen en Halsteren zijn bovendien twee mooie winkels die instap-klaar zijn.

Rookworsten van Kees

Voor Kees is het idee dat hij volgende week vrijdag met pensioen gaat, nog moeilijk te bevatten. “Het voelt vreemd dat het nu ineens allemaal klaar is. Dat ik volgende week zaterdag niet vroeg mijn bed uit hoef om de winkel te openen. Ik kan me er nog geen voorstelling bij maken hoe dat zal zijn.” Hij kondigt al aan dat de klanten hem nog één keer in zijn oude rol terug zullen zien. “Als de jaarmarkt dit jaar doorgaat, zal ik rookworsten verkopen vanuit de kraam voor de winkel. Dat heb ik al beloofd.”

Uit de Steenbergse Courant