Afbeelding
vrijdag 12 februari 2021, 16:00

Geen optocht maar toch bedrijvigheid bij de bouwclubs

STEENBERGEN – Nu de optochten overal zijn afgeblazen lijkt er voor de bouwclubs niks te doen. Maar klopt dat wel? Een rondje langs een paar bouwclubs uit de gemeente Steenbergen geeft een heel andere kijk op zaken. Tegen alle verwachting in is er nog volop bedrijvigheid.

‘We bouwen het hele jaar, nu met een kleine groep’

Eigenlijk bouwen ze het hele jaar door, de mannen van BC Vor Mekaor. In de loods aan de Koperslagerij, die ze delen met twee andere bouwclubs, komt de carnavalsmuziek je tegemoet zodra je binnenstapt. Achter in de loods is Francis, één van de fanatieke bouwers, druk in de weer met de verlichting. Steenbergse Courant blijkt niet de enige te zijn die aandacht aan bouwclubs besteedt. Of we even bij kunnen schijnen, nou vooruit, voor deze keer dan. Ondertussen zijn Richard, voorzitter van BC Vor Mekaor en Iwan bezig met allerlei herstelwerkzaamheden aan hun wagen. Want ook al gaan de optochten niet door, er ligt werk genoeg voor de bouwers.

Het is koud in de loods

Toch maken ze tijd voor een praatje en een warme kop koffie. Want het is koud in de loods. Keurig op afstand van elkaar leggen ze uit waarom ze toch aan de slag zijn. “We bouwen eigenlijk het hele jaar door” legt Iwan uit. “Er is altijd wat te doen. Normaal is de groep groter, maar nu kan dat niet en dat is erg jammer.” Francis is naar eigen zeggen verslaafd aan het bouwen. “Om carnaval zelf geef ik niks, maar ik kan bijna geen dag zonder even naar de loods te gaan.” Nu de optochten niet doorgaan is er weinig stress voor de bouwers. “We zijn de wagen van vorig jaar helemaal aan het aanpassen” legt Richard uit. Op het gemak, de hele aanloop naar carnaval gaat eigenlijk ongemerkt voorbij.”
Dat zal in de dagen tevoren wel anders zijn. “We zullen het echt heel erg gaan missen. De spanning, hoe reageert het publiek op de wagen, de last die op dinsdagavond van je schouders valt.” verzucht Francis. Maar niet getreurd, want volgend jaar ziet de wagen van BC Vor Mekaor er tiptop uit. “Gelukkig bouwen we niet op motto” lacht Iwan. “We hebben nog een heel jaar de tijd om er een plaatje van te maken.”

‘Vossekoppen en insignes, nu is er tijd voor’

Bij BC D’oogte is het rustig. Geen carnavalsmuziek uit de boxen, geen bedrijvigheid. Toch gebeurt er wel iets vertelt Wesley Rijk, voorzitter van de bouwclub. “We kunnen dit jaar geen wagen bouwen. De ruimte is hier te klein om met een aantal bouwers rond te lopen, zeker als de wagen binnen staat. Maar we hebben nu wel tijd om nieuwe vossenkoppen te maken.”

En daar blijft het niet bij. In de schuur van BC D’oogte wordt ook gewerkt aan insignes met het wapen van Nieuw-Vossemeer en wie wil kan de oude vossenkop laten herstellen. “Zo blijven we een beetje bezig” legt Rijk uit. “Je moet het contact met de leden warm houden, anders stoppen ze en houdt het op den duur op.”

Trouwe leden

Toch blijkt BC D’oogte een bouwclub met trouwe leden. Want ondanks dat ze vorig jaar geen optocht in vol ornaat hebben gereden, kijken ze uit naar volgend jaar. “We hebben een heel jaar om de wagen spik en span te maken, we gaan iedereen verrassen.” De komende tijd staan er nog wat zaken op de agenda. Carnavalsmaandag proberen de mannen nog iets te organiseren. Er komt wellicht een online evenement voor de kids. Er staat de leden nog een verrassing ter afsluiting van het jaar te verwachten, en er komt misschien tijdens carnaval nog een babyborrel bij.

‘Jubileumjaar, wel uitstel, geen afstel’

Het is inmiddels wel bekend. De Vloajestaampers vieren dit jaar hun jubileum. Niet met een feest, ze hebben een boek uitgegeven. Maar betekent dit dan dat er niet gebouwd wordt door de fanatieke bouwploeg?

Het antwoord is bij binnenkomst in de bouwplek al duidelijk. Ja, er is volk. Ja er wordt gebouwd. “Niet echt druk hoor” benadrukt Rick van Merode terwijl hij net de laatste happen van zijn maaltijd wegwerkt. “Gelukkig hadden we de tekening al klaar en weten we met de las- en vormploeg precies wat we moeten doen.”

Zo  gebeurt het dat er vlak vóór carnaval slechts 2 mannen in de grote ruimte aanwezig zijn. De één is met laskap op druk aan het lassen, de ander laat zien hoe je van een blok schuim een prachtige kop vormt.

Het gaat op het gemakje. Er is tijd genoeg tot volgend jaar. “Het is wel jammer hoor” vertelt Van Merode “Normaal zien we elkaar allemaal wekelijks in deze periode. Het is gezellig, de spanning richting optocht en nu, geen sfeer, geen carnavalsgevoel. Het is zó jammer.” Maar ook voor de Vloajestaampers is wel duidelijk dat het dit jaar gewoon niet kan, zelfs niet in het jubileumjaar. “Maar” benadrukt Van Merode “het is uitstel hè, geen afstel!  Volgend jaar vieren we het dubbel, wat zal het dan een mooi feest worden. Let maar op!”

‘We bouwen, maar niet voor d’n optocht’

Er is een bouwploeg in de gemeente die de laatste jaren het hele jaar druk bezig is. De Begienurs uit Kruisland. Toen ze enkele jaren geleden meereden met hun ‘Ice-age wagen’ werden ze opgemerkt door de creatieve afdeling van Intratuin Halsteren. Het verhaal is bekend. Maar daar is het blijkbaar niet bij gebleven, want er wordt hard gewerkt door de bouwers. Niet aan een carnavalswagen, maar aan een grote opdracht voor de kerstshow 2021. “We hebben geluk dat we deze opdracht hebben” legt bouwer Henk namens BC de Begienurs uit. “Normaal zouden we al maanden druk in de weer zijn met onze wagen. Maar ja, dat zat er dit jaar dus niet in. Tot we gevraagd werden eens op kantoor bij Intratuin te komen. Wat je daar ziet gebeuren, niet normaal! Het hele jaar zijn ze bezig met het verzinnen van ideeën en deze uitwerken voor de kerstshow.”

Leonardo

De bouwploeg werd gevraagd om in het thema “Leonardo Da Vinci’ een aantal items te maken. “Wat we precies aan het maken zijn houden we nog geheim” lacht Henk. “Maar het wordt spectaculair!” Dat blijkt wel uit de tekeningen die de Begienurs gekregen hebben. De tekeningen zijn eigenlijk schetsen van het eindresultaat, de bouwers moeten zelf bepalen hoe en met welke materialen ze alles maken.

“Het is wel een uitdaging hoor” vertelt Henk. “We zijn met een paar man aan de slag gegaan om alles uit te zoeken. We werken niet met papier maché zoals we gewend zijn, maar met hele andere materialen. Het is wel een uitdaging, maar echt heel leuk! Je creativiteit wordt op de proef gesteld.”

Een beetje rondkijkend zit het met die creativiteit van de bouwploeg wel goed. Aan de ene kant van de loods wordt pvc op maat gesneden, op een andere plek worden scheepstouwen gerafeld. Niet de materialen die je bij een carnavalswagen verwacht. Het eindresultaat laat nog even op zich wachten. “Tja” zegt Henk met een knipoog. “Dat is alleen te zien in de sterren”

Tekst Tineke Feskens - Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant  

Uit de Steenbergse Courant