Afbeelding
vrijdag 4 december 2020, 13:00

Raad zegt ‘ja’ tegen aankoop Wit-Gele Kruisgebouw

STEENBERGEN -  Tijdens de besluitvormende vergadering van 17 december aanstaande besluit de gemeenteraad officieel tot aankoop van het voormalige Wit-Gele Kruisgebouw aan de Ravelijnstraat in Steenbergen. Tijdens de oordeelsvormende vergadering van afgelopen woensdag bleek al dat de fracties unaniem razend enthousiast zijn over de aankoop van dit strategische stukje grond tegenover het park.

De koopprijs van twee ton is volgens de raad acceptabel. Terecht, aldus wethouder Willy Knop, want de projectontwikkelaars staan volgens hem al in de rij voor het gemeentehuis om hun plannen voor de tweeduizend vierkante meter grond te presenteren. De mening over wát er dan gebouwd moeten worden, loopt per fractie ideologisch uiteen. De een zag wel wat in een appartementencomplex voor senioren om daarmee de doorstroming in de huizenmarkt te bevorderen, de ander mikt op goedkopere woningen voor mensen met een kleinere beurs. Het is echter aan het college om verder uitvoering aan de plannen te geven.

Impasse doorbroken

De gronden van het Wit-Gele Kruisgebouw en de voormalige Landbouwschool lagen jarenlang vast in een ingewikkelde voorlopige koopconstructie die vanwege de economische crisis nooit geeffectueerd werd. Die impasse is nu doorbroken waardoor het waarschijnlijk is dat er binnen afzienbare tijd fikse woningbouw plaats gaat vinden. Een opluchting voor Theo van Es van de VVD die niet vrij van sarcasme verzuchtte: “We kunnen eindelijk weer eens iets materieels toevoegen aan de reserves. We waren bijna vergeten dat dat ook kon.”

Schenking

Het pand zelf is inmiddels iedere redding voorbij en zal gesloopt worden. Namens Gewoon Lokaal! vroeg Maurice Remery om van tevoren na te gaan of er nog elementen zijn die bewaard moeten worden. Het Wit-Gele Kruisgebouw werd gebouwd in 1958 en mede gefinancierd door gelden van het Rode Kruis die in Italië zijn opgehaald ten bate van de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. Mogelijk herinnert een plaquette in het pand nog aan die schenking.

(Door Dasja Abresch)

Uit de Steenbergse Courant