Afbeelding
zondag 31 mei 2020, 09:30

Nieuwkomer op de culturele kalender: ‘Witte da?’, zondagmiddagvertelsels voor iedereen, door iedereen

STEENBERGEN – Wie heeft er nog een goed verhaal te vertellen? Wie durft dat voor een publiek te doen? Is het antwoord op deze vraag twee keer ‘ik’, lees dit artikel dan aandachtig. Het gaat namelijk over een nieuwe culturele activiteit ‘Witte da?’ genaamd. Op zondag 5 juli is de lobby van theaterschool Myra Ceti het decor voor een reeks zondagmiddagvertelsels. Verteld door iedereen, voor iedereen en over van alles.

Het idee voor het nieuwe initiatief komt van Steenbergenaren Willem Jongeneelen en Claudia de Groen. “We liepen al langer met de gedachte rond,” leggen zij uit. “Door de corona-crisis was het tijdelijk op een zijspoor geraakt, tot we ons realiseerden dat er geen beter moment is om te beginnen dan nu. Er zijn alleen kleinschalige activiteiten met een beperkt publiek mogelijk. Het vertellen van verhalen leent zich daar bij uitstek voor.”

Verhalen van alledag

Hoewel het voor Steenbergen een nieuwe activiteit betreft, is het volgens het duo zeker niets nieuws. “Zolang de mens bestaat, worden er verhalen verteld. We doen het alleen niet meer zo vaak, gewoon luisteren naar iemand die een verhaal vertelt.”
Wie hoogdravend theater verwacht, kan beter thuisblijven. “Geen uit het hoofd geleerde monologen, maar gewoon lekker luisteren naar verhalen die écht gebeurd zijn. Verhalen uit het dagelijks leven die ons allemaal overkomen zouden kunnen zijn, in spreektaal van alle dag, of, omdat ze zo speciaal zijn, voor één keer poëtisch opgeschreven.”

Tienerdagboek of liefdesbrief

Iedereen is welkom om zich aan te melden, maar moet wel van tevoren uitleggen waar het verhaal over gaat. Het geeft de organisatie de gelegenheid om een mooie mix van verhalen samen te kunnen stellen. Aan het verhaal zelf zitten geen eisen. “Wat wel belangrijk is dat het verhaal gaat over de verteller, of een ontmoeting met iets of iemand voor u heeft betekend. Misschien wil men voorlezen uit het tienerdagboek, of leest men die mooie liefdesbrief voor van een lang geleden verloren kalverliefde”. Al te uitgebreid mag het zeker niet zijn want de verteller heeft slechts 10 minuten de tijd om het verhaal te vertellen.
Belangstellenden kunnen zich melden door een mail te sturen naar witteda@hotmail.com voorzien van naam en contactgegevens en de reden waarom dit verhaal zo belangrijk voor u is aan ons door.

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant