Afbeelding
dinsdag 11 februari 2020, 09:00

Door energie-coöperatie ‘Duurzaam Steenbergen’ : Voormalig Trainingsveld NVS krijgt nieuw leven als zonneveld

NIEUW-VOSSEMEER - Het voormalige trainingsveld van de Nieuw-Vossemeerse voetbalvereniging NVS krijgt een nieuwe bestemming. Bij voldoende belangstelling maakt het plaats voor een zogenaamd zonneveld met ruimte voor 1400 zonnepanelen. Het plan wordt uitgevoerd door de energie-coöperatie ‘Duurzaam Steenbergen’ in samenwerking met de gemeente Steenbergen die eigenaar van de grond is. De gemeente heeft de aanvraag inmiddels in behandeling genomen.

De coöperatie zonder winstoogmerk was al langere tijd op zoek naar een geschikte locatie voor een zogenaamd Postcoderoos-project waaraan particulieren, kleinere bedrijven en (sport)verenigingen uit de hele gemeente Steenbergen deel kunnen nemen. Eerder was het oog gevallen op de loods van de voormalige vlasfabriek aan de Dinteloordseweg, maar dit idee kwam op een doodlopend spoor terecht.

Rendement

Het initiatief is bedoeld om iedereen die geen eigen dak heeft (bijvoorbeeld bewoners van huurwoningen of appartementen) of wiens dak niet geschikt is voor de plaatsing van zonnepanelen, de kans te bieden mee te profiteren van de financiële voordelen. Naast het persoonlijke rendement voor de deelnemers is het volgens de coöperatie ook een waardevolle manier om een steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de gemeente Steenbergen. De energie die het toekomstige zonneveld op zou kunnen wekken, staat gelijk aan het verbruik door tweehonderd huishoudens. Ook biedt het project volgens ‘Duurzaam Steenbergen’ kansen voor natuur en biodiversiteit.

Uitgelezen kans

De gemeente Steenbergen kwam zelf met de suggestie van het voormalige trainingsveld bij sportpark De Danen. Voetbalvereniging NVS maakt daar sinds de aanleg van een kunstgrasveld geen gebruik meer van, waardoor de ruimte een uitgelezen kans biedt voor de aanleg van een zonneveld. Het veld behoudt overigens haar sportieve bestemming. “Daardoor is er geen bestemmingsplanwijziging nodig,” vertelt Jos Bolders, voorzitter van de coöperatie. “We hopen bovendien dat alle sportorganisaties met eigen accommodaties aan het project deelnemen. Om dat te bereiken willen we de komende maanden informatiebijeenkomsten organiseren voor clubs én leden.”

Zuinigheid met vlijt

Buurman NVS heeft zich als eerste gemeld. “Ons sportpark is nogal lommerrijk gelegen, dus wij hadden zelf geen mogelijkheid om panelen te leggen,” vertelt voorzitter Ron Bosters. “Het zonneveld was voor ons een uitgelezen kans. Dankzij de zuinigheid met vlijt die wij al jaren betrachten kunnen we maximaal deelnemen (10.000 kWh – red.).”

Begin is er

De gemeente Steenbergen heeft inmiddels de procedure voor een omgevingsvergunning in gang gezet. Het project lijkt daarmee het eerste echte zonneveld van de gemeente Steenbergen te worden. Bolders: “In het licht van de opgave van 95 hectare waar de gemeente Steenbergen voor 2030 aan moet voldoen, is het een druppel op een gloeiende plaat, maar het begin is er.”
De voorzitter wil binnen drie maanden duidelijk hebben of het veld kans van slagen heeft. “We willen dan voor ongeveer de helft van de panelen, zo’n 700, een voorlopige overeenkomst afgesloten hebben.” Zijn verwachting is dat dit gaat lukken. “Bij de vorige ronde bleek dat er veel belangstelling is. Bovendien denken we via de sportvereniging een goede ingang tot een groter publiek te hebben.”

De wevingscampagne van ‘Duurzaam Steenbergen’ gaat binnenkort van start. Voor meer informatie: www.collectiefzonnedak.nl

Uit de Steenbergse Courant