dinsdag 24 juni 2014, 08:03

ABS zorgt voor muzikale herdenking 70 jaar bevrijding

STEENBERGEN – Land of Hope and Glory, Lili Marleen, een medley van de Andrew Sisters, Trees heeft een Canadees en Daar zijn de appeltjes van Oranje weer. Het is maar een greep uit de vele opties voor het repertoire van de bevrijdingsconcerten die mannenkoor ABS in november gaat verzorgen in de kerken van Welberg, Kruisland, Dinteloord en Nieuw-Vossemeer. Dat gebeurt in samenwerking met plaatselijke harmonieën en toneelverenigingen, alsook met medewerking van de overkoepelende Sint Annaparochie en de vier parochiekerncommissies van de Cornelius-, Georgius-, Petrus- en Paulus en Joannes de Doperkerk.

Het plan om met dergelijke voorstellingen ’70 jaar bevrijding’  luister bij te zetten, werd volgens dirigent Jan Ligtenberg en penningmeester Piet Delhez van ABS enthousiast ontvangen. Zonder de lokale kleuring, die het herdenkingsgevoel versterken, zou het volgens hen ook onmogelijk zijn om zo’n productie totstand te brengen. ,,Het moet laagdrempelig zijn, voor publiek van alle leeftijden, tegen geringe kosten.’’

Oproep tot verhalen en beeldmateriaal

Het idee voor een serie bevrijdingsconcerten ontstond tijdens de terugkomdag van het grote jubileumconcert dat ABS vorig najaar ten beste gaf in de Gummaruskerk, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de zangvereniging.

,,Nu zijn er nog mensen die de oorlog en het einde daarvan persoonlijk hebben meegemaakt en daar dus uit eerste hand over kunnen vertellen. Over de oorlog zelf praten zij misschien niet graag, de bevrijding daarentegen roept allicht betere herinneringen op.’’

ABS roept hierbij dan ook inwoners op om het koor verhalen toe te spelen, zodat deze ‘anekdotes’ en belevenissen verwerkt kunnen worden in de uitvoeringen. Ook is de organisatie op zoek naar foto- en filmmateriaal van de bevrijding in alle kernen. ,,Van Nieuw-Vossemeer zijn die, dankzij heemkundekring Ambachtsheerlijkheid, in ieder geval al beschikbaar. Ook van het eerste bevrijdingsfeest daar zijn bewegende beelden bewaard gebleven.’’ Wie ABS op dit punt kan en wil helpen, wordt verzocht contact op te nemen via (0167) 564307 of janligtenberg@ziggo.nl

Meezingen

Om een en ander straks aan het publiek te laten zien, komen er in de kerken grote schermen te hangen, waarop ook de teksten van de liederen worden vertoond. De bedoeling is namelijk dat er interactieve voorstellingen ontstaan, waarbij de bezoekers mee kunnen zingen met de bekende nummers van weleer.

De muziekverenigingen Amicitia uit Steenbergen, Volharding Dinteloord, een ensemble van Semper Crescendo (Nieuw-Vossemeer) en St. Caecilia (Kruisland) nemen de begeleiding voor hun rekening, al gebeurt dat deels ook met orkestbanden en piano. De voordrachten komen voor rekening van de Steenbergse toneelgroep Tavenu, het A.M. de Jongtoneel in Nieuw-Vossemeer en TV Soufflé in Kruisland.

In Dinteloord zijn en worden ‘losse sprekers’ aangezocht. Theaterschool Myra Ceti ‘levert’ de dames die de Andrew Sisters-medley vertolken en de Welbergse historicus Robert Catsburg vertelt bijzondere verhalen over de bevrijding van Welberg en Steenbergen, waarnaar hij veel onderzoek deed en boeken over schreef.

Hommage aan Canadezen

Ter afsluiting staat het wereldberoemde We’ll meet again van Vera Lynn op het programma en helemaal tot slot het Wilhelmus. Het repertoire is echter nog niet definitief en kan ook per keer enigszins verschillen. Zo zal bij het eerste bevrijdingsconcert, op zondag 2 november in de Welbergse Corneliuskerk, zeker een toepasselijke, muzikale hommage worden gebracht aan de Canadese afvaardiging die daar dan aanwezig is.

De Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg trekt bovendien de kar van de activiteiten die in de gemeente Steenbergen plaatsvinden omtrent de herdenking van 70 jaar bevrijding. Met deze vrijwilligers heeft ABS derhalve als eerste contact gezocht over de concertserie en ook zij reageerden volgens Ligtenberg en Delhez zeer positief.

De data en locaties van de resterende drie concerten zijn overigens nog niet vastgesteld, maar alle bevrijdingsconcerten voltrekken zich sowieso in de eerste drie weken van november.

Foto: ABS zong vorig najaar de sterren van de hemel bij het jubileumconcert, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het mannenkoor. Foto Ad van de Par

Foto: Steenbergen kort na de bevrijding. De Tweede Wereldoorlog heeft z’n sporen duidelijk nagelaten, zo valt te zien aan de verwoeste Gummaruskerk. Foto met dank aan Robert Catsburg

Uit de Steenbergse Courant