donderdag 14 november 2013, 11:39

Waterschap druk met restauratie zuidelijke sluis Bovensas

STEENBERGEN – In opdracht van waterschap Brabantse Delta is het gespecialiseerde bedrijf Ooms Construction uit Middelharnis druk doende met de restauratie van de zuidelijke sluis op het Bovensas tussen Steenbergen en Kruisland.

De restauratie is dringend noodzakelijk; de 100 jaar oude fundering van de sluis bleek begin dit jaar namelijk grote mankementen te vertonen. De houten palen zijn grotendeels verrot, met onder meer als gevolg dat de kademuren ‘krom getrokken’ zijn en naar binnen toe overhellen, op sommige plaatsen wel 25 centimeter.

Om alle mogelijke risico’s te vermijden, ging de sluis in het vroege voorjaar dicht voor de pleziervaart, wat een lelijke streep door de recreatieve ambities van de gemeente Steenbergen zette. Geprobeerd werd nog om zolang de – in 2011/2012 gerestaureerde – noordelijke sluis uit 1823 weer bevaarbaar te maken, maar dat bleek op korte termijn geen haalbare kaart.

Vijftig betonnen palen door kademuren boren

Inmiddels besloten het waterschap en de provincie (vaarwegbeheerder), mede op aandringen van de gemeente, om ruim een miljoen euro uit te trekken voor de restauratie van de monumentale sluis (anno 1913) en zijn de herstelwerkzaamheden dus begonnen.

De oplevering staat gepland op 1 april volgend jaar, vóór aanvang van het nieuwe vaarseizoen.

De omvangrijke klus behelst in hoofdzaak het vervangen van de houten constructie door vijftig betonnen palen van elk 15 meter lang, die door de kademuren worden geboord, om (verdere) verzakking te voorkomen. Ook de zogeheten horizontale verankering wordt vervangen, zodat de kademuren op hun plek blijven.

Na de restauratie, waarvoor het bruggetje tijdelijk moet wijken, zal de sluis er weer als vanouds uitzien. ,,Dan kan ’ie er weer vijftig jaar tegen’’, aldus projectleider Luc van Dongen van Brabantse Delta en uitvoerder Kees Soeteman van Ooms Construction. 

Uit de Steenbergse Courant