donderdag 20 februari 2014, 10:35

Bridgeclub Steenbergen na 80 jaar pas aan vierde voorzitter toe

STEENBERGEN – Hoewel het bridgespel al eeuwenoud is, werd het in Nederland pas begin jaren ’30 van de vorige eeuw populair. Bridgeclubs schoten in het hele land als paddenstoelen uit de grond. Zo ook in Steenbergen, waar in 1934 de Bridgeclub Steenbergen het levenslicht zag. De details omtrent die oprichting zullen we overigens moeten gokken, want de energie ging in die tijd zeker niet zitten in het bijhouden van archieven.

Wat afgelopen januari wel in de analen is bijgeschreven, is de wisseling van het voorzitterschap van Wim Dam naar Cees Franken (65). Dat is een bijzondere gebeurtenis, want Franken is nog maar de vierde voorzitter op rij in de 80-jarige geschiedenis van de club.

Dat is mede te ‘wijten’ aan de voorzitter van het eerste uur, Jan de Schutter. Het nobele bridgespel was de man zijn lust en leven, vandaar dat hij de voorzittershamer tientallen jaren hanteerde. Zijn opvolger was Adri Bruinooge.

In de eerste decennia was het kaartspel een enigszins verheven sport voor de gegoede salonaristocraat. Later in de jaren ’70 werd het kaartspel door alle lagen van de bevolking heen gespeeld en dat is zo gebleven. De oprichting van Bridgeclub Steenbergen bij Hotel van Tilburg in 1934 tot aan de wekelijkse bridgeavond bij zaal De Wellse Vaert in Welberg, biedt een goede afspiegeling van die ontwikkeling.

Eerlijke sport

Cees Franken werd een jaar of twaalf geleden bevangen door het bridgespel en is sindsdien fanatiek speler. ,,Behalve in de zomermaanden, dan doe ik ‘buitendingen’.’’ Van huis uit is de Steenbergenaar met kaartspelen grootgebracht. Maar het bridgespel biedt hem toch net even een beetje meer. ,,Het is een eerlijke sport. Je kunt er niet mee foezelen. En het is gewoon een mooi spel. Hou je een beetje van kaarten, en dat is met name in Brabant bij velen het geval, dan hou je van bridge.’’

Fit en gezond blijven

Bijkomend voordeel is volgens Franken dat je het heel lang kunt blijven doen. Een gegeven dat wel blijkt uit het feit dat het oudste lid van de club al 95 jaar is. Het jongste lid telt 49 lentes. ,,Maar,’’ zo moet Franken tot zijn spijt toegeven, ,,dat is wel een uitzondering op de regel. De gemiddelde bridger is toch wel eind zestig.’’

Daar is op zich niets mis mee, want bridge biedt het ouder wordende brein een uitstekende mogelijkheid om fit en gezond te blijven . ,,En je onderhoudt er de sociale contacten mee. Ik denk dat dat mede de reden is dat we veel alleenstaande vrouwelijke leden hebben.’’ Desalniettemin hoopt de oud-onderwijzer dat meer jeugdige leden zich bij de Steenbergse club aan willen sluiten.

Bridgevakantie

Oubollig gaat het er zeker niet aan toe tijdens de drives, zoals de bridgewedstrijden worden genoemd. Net als het hele leven, is ook de bridgesport behoorlijk gedigitaliseerd. De resultaten worden per tafel via speciale kastjes ingevoerd en alle berekeningen komen er via de laptop weer uit. Dat scheelt veel tijd, die beter besteed is aan het zogenaamde ‘kaartspel der koningen’.

Wie aan de wekelijkse speelavond geen genoeg heeft, kan zelfs online aan de slag met bridgers in heel de wereld.  ,,Nog zoiets moois van bridge,’’ adverteert Franken verder. ,,Het wordt óveral ter wereld gespeeld. Het maakt niet uit waar je op vakantie bent, er is altijd wel iemand met wie je een kaartje kunt leggen. Je hoeft geen woord met elkaar te kunnen wisselen.’’ Vind je een beetje conversatie erbij wel zo gezellig, dan kun je er zelfs voor kiezen om een speciale bridgevakantie te boeken.

Omroep Max

Voor wie wel wil bridgen maar liever enigszins beslagen ten ijs treedt, biedt omroep MAX de mogelijkheid om een cursus via televisie te volgen. Later invallen kan, want alle uitzendingen zijn terug te zien via Uitzending Gemist. De lessen worden verzorgd door oud-wereldkampioen bridgen,  Berry Westra. ,,Dat doet ’ie leuk,’’ aldus Franken, die ondanks zijn jarenlange ervaring geen uitzending voorbij laat gaan. Je bent nu eenmaal nooit te oud om te leren.

Meer informatie over de Bridgeclub Steenbergen is te vinden op het webadres http://www.nbbclubsites.nl/club/28029/. Of men kan contact opnemen met de secretaris van de club, Marion van de Kerkhof (0167) 562430.

Uit de Steenbergse Courant