vrijdag 27 september 2013, 16:03

Rijkswaterstaat verbetert veiligheid fietsbrug A4 bij Klutsdorp

STEENBERGEN/KLUTSDORP – Hoewel de fietsbrug over de A4 bij Klutsdorp voldoet aan de richtlijnen uit het tracébesluit, heeft Rijkswaterstaat besloten extra maatregelen te treffen om het gevoel van onveiligheid weg te nemen, zoals dat bij velen leeft sinds de openstelling van de verbinding, begin deze maand.

Niet alleen gebruikers toonden zich de afgelopen weken ontevreden over de situatie, ook Rijkswaterstaat zelf en de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom (toekomstig beheerder) zaten er mee in hun maag, zo laat omgevingsmanager Onno Smeets van Rijkswaterstaat weten.

Vanuit Steenbergen trok met name burgercommissielid Jan Veraart van de fractie Door! herhaaldelijk aan de bel om de verantwoordelijken ertoe te bewegen de veiligheid op en rond de fietsbrug zo snel mogelijk te verbeteren. Inwoner Wim Visser schakelde bovendien de expertise van Veilig Verkeer Nederland in en ook deze deskundige instantie plaatste ernstige vraagtekens bij de verkeersveiligheid ter plekke.

Afgelopen week bleek bovendien dat de ‘schildjes’ op de fietsbrug omver werden geworpen, waardoor de onveiligheid alleen maar verder toenam. De goot op het viaduct zal nu gemarkeerd worden met nieuwe belijning op het fietspad. Dit gaat volgens Smeets komende maandag gebeuren.

De klachten betroffen echter met name het gevaar voor fietsers – en dat zijn op doordeweekse dagen sowieso vele honderden schoolgaande jongeren – op de afrit van de fietsbrug richting Steenbergen.

Aan beide kanten van het oostelijk gelegen talud komt daarom een afscherming, zo heeft Rijkswaterstaat besloten. De materialen hiervoor zijn inmiddels besteld. De maatregelen blijven in ieder geval van toepassing totdat de A4 (in maart 2015) geopend is, waarna het op de provinciale weg N259 naar verwachting aanmerkelijk rustiger zal worden. Aan de westelijke kant van de fietsbrug verandert niets aan de bestaande situatie.

Uit de Steenbergse Courant