dinsdag 11 juni 2013, 17:26

De eerste projectontwikkelaar is weer over de dam

STEENBERGEN – Er moet altijd eerst één schaap over de dam zijn voordat er meer volgen. Dat is niet zomaar een cliché of gezegde, maar een wet van Meden en Perzen. Vanuit die overtuiging, maakt de gemeente Steenbergen het projectontwikkelaars vanaf heden een stuk gemakkelijker om nieuwbouwplannen van de grond te tillen.

Wethouder Cor van Geel sloot hiervoor vanmiddag als eerste een overeenkomst met CRA Vastgoed uit Eindhoven, waar een oude bekende als regiomanager werkt: Wim van Breda, voormalig directeur van de Rabobank in Steenbergen.

Bij de ‘deal’, gericht op de realisatie van acht (starters)woningen aan het Bastion op Buiten de Veste, zijn ook Rabobank Het Markiezaat, Helmig Makelaardij en Ligne Netwerk Notarissen betrokken. Voor de nieuwe huizen hebben zich al zes serieuze (kandidaat)kopers gemeld, zij worden nauw bij de verdere ontwikkeling betrokken.

Ruime woningen

Bedoeling is dat de toekomstige bewoners vóór de bouwvak van volgend jaar de sleutel krijgen van de - volgens wethouder Van Geel – ‘royale, aantrekkelijk ontworpen eengezinswoningen’. Naar zijn mening ook uitermate geschikt voor ‘doorstarters’, die wat ruimer willen gaan wonen.

Afhankelijk van de animo, houdt CRA Vastgoed de optie graag open om in de toekomst ook nieuwbouw te kunnen plegen aan de andere kant van het nu nog braakliggende terrein. De woningen blijven qua prijs net onder de limiet van 170.000 euro waarvoor de gemeente eventueel een starterslening kan verstrekken.

Nieuw tijdperk

,,Tot een jaar of zes terug was het aan de orde van de dag dat stukken grond tot bouwkavels werden verheven en moesten zowel projectontwikkelaars als belangstellenden er heel snel bij zijn om hun slag te slaan. Die situatie is als gevolg van de economische crisis helemaal voorbij. Hopelijk is dit het begin van een nieuw tijdperk,’’ sprak Van Geel, waarna hij met de betrokken partijen en een aantal potentiële kopers de bewuste locatie bezocht, om er symbolisch een handjevol grond te scheppen.

De nieuwe regeling houdt voor projectontwikkelaars in dat zij twee maanden de gelegenheid krijgen om zich op de markt te oriënteren. Vervolgens kan er een optieovereenkomst van zes maanden worden gesloten, waarvoor de projectontwikkelaar in kwestie wel een vergoeding moet betalen. Dit bedrag wordt verrekend met de uiteindelijke verkoopprijs. Na uiterlijk twee jaar moet de grond zijn afgenomen, dat mag binnen die periode ook gefaseerd gebeuren.

Uit de Steenbergse Courant