zondag 11 mei 2014, 15:28

Marianne Vos aan de start van vierde Koos Moerenhout Classic

STEENBERGEN – Ruim 1400 toerrijders hebben zich inmiddels alweer ingeschreven voor de Koos Moerenhout Classic, die zaterdag 24 mei voor de vierde keer in successie wordt verreden. De opvallendste naam op de startlijst is zonder enige twijfel die van Marianne Vos: meervoudig nationaal, wereld- en Olympisch kampioen op verschillende disciplines in de wielersport en ook driemaal uitgeroepen tot Nederlands Sportvrouw van het Jaar.

De 26-jarige alleskunner uit Meeuwen komt naar eigen zeggen graag naar Steenbergen om de KMC te rijden. ,,De topsport in het wielrennen heeft mij veel gebracht en ik doe dan ook graag iets terug voor het wielrennen in de breedte. Ik rij de KMC bovendien als training, want een week later moet ik klaar zijn voor mijn eigen wielerclassic.’’ De 7 dorpenloop van Aalburg draagt met ingang van dit jaar namelijk de naam van Marianne Vos, lid van de Rabobank Liv/Giant ploeg van teammanager Koos Moerenhout.

Handbikers

Uit dit team verschijnt ook Lucinda Brand, regerend Nederlands kampioen op de weg, aan de start van de KMC. Zij vergezelt de zeven handbikers van de Rijndam Racers, waarvan zij ambassadrice is, op hun tocht over 85 kilometer. De handbikers bereiden zich voor op een ‘battle’ in Oostenrijk en maken ook van de gelegenheid gebruik om hun sport te promoten.

Vos vertrekt overigens rond de klok van half tien op de Steenbergse Markt voor een rit van 125 kilometer: ook de afstand van de ‘testrit’ die Moerenhout – trots op de deelname van de beide toprensters – zelf met zo’n 45 mannen en vrouwen onlangs aflegde. Het peloton bestond grotendeels uit leden van RTC De Fatuur, die de KMC zelf niet kunnen rijden omdat zij het evenement dan in goede banen moeten leiden. De proefronde voerde de deelnemers onder meer langs een nieuw gedeelte van het parcours, zijnde de buitendijk in de omgeving van Oude Tonge, waar vandaan je met een blik naar links de Gummaruskerk kunt zien.

Vergezichten en kasseien

De route(s) van de vierde editie zijn op meerdere punten aangepast, om de deelnemers nog mooiere vergezichten te bieden op het landschap in de wijde regio van Steenbergen. Ook is er dit jaar een kasseienstrook opgenomen, die de toerfietsers overigens ook mogen ontwijken. De afstanden waaruit men kan kiezen zijn 85, 125, 160 en 200 kilometer. Onderweg zijn voldoende rijk gevulde bevoorradingsposten ingericht, zodat de deelnemers zeker geen hongerklop zullen oplopen. Zij maken bovendien kans op een Giant racefiets en een gratis verblijf (op basis van half pension, exclusief vlucht) voor twee personen bij Costa Blanca Cycling in het Spaanse Guardamar. ,,De KMC is weliswaar geen wedstrijd, maar er valt wel degelijk iets te winnen,’’ aldus Koos Moerenhout.

De voorinschrijving van zijn wielerclassic is inmiddels gesloten, maar aanmelden op de dag zelf kan ook nog, tussen 7.30 en 10.30 uur. De deelnamekosten bedragen 12 euro p.p.

Uit de Steenbergse Courant