vrijdag 13 september 2013, 11:08

Veel te beleven op Graaf Engelbrecht Markt in Kruisland

KRUISLAND – Onder de nieuwe noemer Graaf Engelbrecht Markt vindt dit weekeinde de jaarlijkse braderie van Kruisland plaats. Organisator Edwin Maas hoopt het evenement de komende jaren verder uit te breiden tot een themafeest met (Middeleeuwse) klederdracht en dergelijke, maar daarvoor zoekt hij wel nieuwe mensen die de kar willen trekken.

Edwin Maas nam zeven jaar geleden zowel het café van Jo Wezenbeek over – dat hij ‘omtoverde’ tot De Commerce – als de organisatie van de Jaarmarkt in het dorp.

Het tweedaagse festijn heet vanaf nu Graaf Engelbrecht Markt en begint morgen, zaterdag 14 september, met een avondmarkt van 15.00 tot 23.00 uur.

Op de Markt en in de Molenstraat staan, ook zondag van 11.00 tot 17.00 uur, ruim vijftig kramen en een mini-kermis opgesteld. Standwerkers, oude ambachten, een kinderboerderij en een vrijmarkt (in de Graaf Engelbrechtstraat) maken het geheel compleet.

Met dien verstande dat Maas graag meer inhoud had gegeven aan de nieuwe naam, die gerelateerd is aan de stichter van Kruisland. Graaf Engelbrecht dus. Op dat idee kwam hij bij een bezoek aan de Rubensmarkt in Antwerpen.

Het ontbrak de ondernemer de voorbije maanden echter aan voldoende tijd om de Jaarmarkt verder ‘aan te kleden’. Hij hoopt daarom dat zich belangstellenden gaan melden die de organisatie in de toekomst voor hun rekening willen nemen.

,,Ik wil uiteraard best blijven helpen, want de leefbaarheid van Kruisland gaat mij na aan het hart,’’ stelt Maas, die vanuit De Commerce het entertainmentprogramma voor de Jaarmarkt verzorgt.

Zaterdagavond vanaf 20.00 uur treden onder anderen de zangers Frank Verkooyen en Denans op. Zondagmiddag speelt liveband De Smarties op het terras. Halverwege het parcours laat zondag ook het Kruislandse koor Gossi Nokki van zich horen.

Zondag om 10.00 uur vertrekt vanaf de Markt de Kruislandse Oldtimer Bromfietsrit, een gezellige toertocht over een lengte van circa 100 kilometer. Deelname is gratis en na terugkomst (rond de klok van 15.00 uur) zijn de oude bromfietsen voor iedereen te bezichtigen.

Beide dagen – zaterdag van 13.00 tot 18.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur – kan het publiek zich bovendien vergapen aan stoommachines en stationaire motoren bij ambachts- en gereedschappenmuseum De Holle Roffel.

Een uitgebreid artikel over de Kruislandse Jaarmarkt en Edwin Maas is vandaag te vinden in de Steenbergse Courant.

Uit de Steenbergse Courant