dinsdag 8 april 2014, 13:42

Ruim vier ton zwerfaval ingezameld bij opschoonacties

STEENBERGEN – In het kader van de Landelijke Opschoondag hebben zo’n 1270 vrijwilligers in heel de gemeente Steenbergen, in de laatste week van afgelopen maand, met elkaar ruim vier ton aan zwerfafval opgeruimd. Bijna 1000 kilo minder dan vorig jaar, maar dat mag als een goed teken worden beschouwd.

Met de opschoonactie wil de gemeente Steenbergen zoveel mogelijk inwoners bewust maken van het belang om afval netjes op te ruimen. Vanuit die optiek worden de laatste jaren ook scholen en verenigingen bij de klus betrokken.

De Wildbeheereenheid Steenbergen nam een kwart eeuw geleden al het initiatief voor het jaarlijks verwijderen van zwerfvuil, voornamelijk in het buitengebied. Deze organisatie werd vorige week zaterdag dan ook geëerd met de gemeentelijke onderscheiding ‘De Heraut’ en blijkt dit jaar - met 1360 kilo aan rommel - weer de grootste bijdrage te hebben geleverd.

Hoewel er geen sprake is van een wedstrijd wie het meeste zwerfafval verzamelt, verdienen ook de resultaten van basisschool De Zonneberg uit Kruisland (460 kilo) en de Dorpsraad Welberg/basisschool Pius X (450 kilo) zeker een eervolle vermelding.

De Steenbergse wijkvereniging ’t Drievierde deed eveneens een aanzienlijke duit in het zakje: 280 kilo. Scouting Steenbergen en sv Diomedon brachten ieder 220 kilo bijeen, de bewoners van de Moorseweg in Nieuw-Vossemeer raapten 200 kilo bij elkaar, basisschool De Nieuwe Veste en ’t R@velijn in Steenbergen waren elk goed voor 180 kilo. Basisschool De Regenboog in Dinteloord ‘scoorde’ 140 kilo.

Bij de Nieuw-Vossemeerse basisschool Merijntje en Albert Heijn Achterberg in Steenbergen gaf de weegschaal 120 kilo aan. De Dinteloordse basisschool Petrus en Paulus ruimde nog eens 80 kilo troep op en de leerlingen van de Fatimaschool maakten De Heen 7,5 kilo vuil lichter.

Het exacte totaal van alle inspanningen, waarvoor de gemeente de vele vrijwilligers hartelijk bedankt, bedroeg 4017,5 kilo. 

Uit de Steenbergse Courant