zaterdag 1 november 2014, 12:34

Lancering 55ste carnaval in Strienestad op elfde van de elfde

STRIENESTAD – Een leutige mijlpaal staat voor de deur in Strienestad, waar op de 11de van de 11de het jubileumfeest van 55 jaar carnaval begint. Deze lancering – zo genoemd omdat het eerste motto in 1961 ‘En gao d’ok naor de maon!’ was – wordt gevierd bij De Joosse en beleeft rond de klok van elf uur bij z’n hoogtepunt met zowel de bekendmaking van het nieuwe motto als de nieuwe Deftige Flodder!

Voor het spectaculaire moment suprême wordt traditiegetrouw (de omgeving van) het beeldje van de bietboer en de meermin opgezocht, dat bij het 11-jarig bestaan werd gerealiseerd op wat bij het 44-jarig bestaan is omgedoopt tot het Strieniusplein. De locatie dankt z’n naam weer aan de eerste prins van ’t gèèfste plekske aon de Vliet: Strienius I, oftewel Louis Vlamings, grondlegger van het Steenbergse leutfeest.

‘Konvekaosie’ uitgereikt

Hij deed destijds op een grote raket zijn intrede en getuige de ‘konvekaosie’ is dit ruimtevaartuig onlangs weer opgedoken in de hemel boven Strienestad. De ‘konvekaosie’ is de officiële uitnodiging voor de 11de van de 11de en werd gisteravond uitgereikt aan de medewerkers van de Stichting Karnaval Steenbergen, tijdens hun jaarlijkse Voorproeverij.

Dit weekeinde wordt de ‘konvekaosie’ tevens bezorgd bij o.a. de dweilbandjes, bouwclubs, alsook de nodige bietboeren en meerminnen.

Maanlanding

Op http://www.sks-steenbergen.nl kan iedereen ondertussen trouwens het tipje van de sluier zien dat is opgelicht richting de 11/11-viering.

‘Om de leut wir tot gròòte ’òògte te laote stijge, nòòdege we jullie ammaol uit om ’n féésje meej òòns te komme viere’… ‘We telle n’af: 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1…’, meldt Prins Strienius V op de website, waarop bovendien een prachtig filmpje is te zien, compleet met ruimtevaarders die de Strienestadse carnavalsvlag op de maan planten. 

De geruchten zijn niet van de lucht…

Vanaf 20.11 gaat op 11/11 de rem d’r af in café-zaal De Joosse, waar ook de dweilbandjes weer van zich zullen laten horen. D’n Dweilberg, De Primurkus, ’t WorNiks, de Driekwartjes, Aok ’s aon, Ut Toeternietoe en zeker niet te vergeten Effe d’r Neffe, want ook deze ‘jonkies’ treden een jubileumjaar tegemoet. Zij beginnen aan hun elfde carnavalsseizoen.

De nieuwe Deftige Flodder daarentegen gaat zijn debuut maken. Wie o wie wordt de opvolger van Barry van Leeuwen, die afgelopen carnaval na elf jaar zijn hoge hoed aan de wilgen hing? De geruchten zijn niet van de lucht in Strienestad, maar zoals gebruikelijk zit er geen lek in het Leutpeleis, dus wordt het dinsdag 11 november ongetwijfeld een grote verrassing wie er gestalte gaat geven aan deze legendarische figuur.

Motto, insigne en leuteed

Ook het nieuwe motto is weer een goed bewaard geheim, maar zal vast en zeker een extra feestelijk tintje hebben, in verband met het jubileum. Traditiegetrouw wordt na de bekendmaking meteen het nieuwe insigne gepresenteerd en gaat dit gipsen kleinood ook gelijk in de verkoop, maar niet voordat bij het beeldje van de bietboer en de meermin de leuteed is afgelegd. Dat gebeurt onder aanvoering van Jan Oorlog, die alle bietboeren en meerminnen plechtig laat beloven dat zij er met z’n allen weer een goeie carnaval van gaan maken.  

Uit de Steenbergse Courant