Afbeelding
zaterdag 4 juni 2016, 20:00

Cameleon zet zichzelf en Steenbergen op de kaart

STEENBERGEN – ‘Hier aan de Kaai, de Steenbergse Kaai, het mooiste plekje van de stad, gebeurt altijd wel wat!’ klonk het vanmiddag tot besluit van de theatrale stadswandeling, waarmee totaaltheatergroep Cameleon niet alleen zichzelf, maar heel Steenbergen op een unieke manier op de kaart zette.

Met het zogenoemde ‘kolderiek kuieren door de stad’ werden vooral ook veel herinneringen aan vroeger tijden opgehaald, zowel door de spelers van het gezelschap als door de deelnemers, die door vijf speciale gidsen werden rondgeleid langs de verschillende acts en daarbij op de nodige anekdotes en historische weetjes werden getrakteerd.

Onder de gasten bevonden zich ook de meeste leden van het college van B en W. ,,Dit bedoel ik nou met trots zijn op de geweldige dingen die hier gebeuren,’’ refereerde burgemeester Ruud van den Belt aan het eerder deze week gelanceerde publieksgala ‘Chapeau!’

Petje af voor Cameleon, vonden ook alle andere gasten van de theatrale stadswandeling, die onder meer een ludiek ‘flitshuwelijk’ in het oude stadhuis – ‘dat pandje naast de Primera’ – en een muzikale ode aan ‘het Steenbergen van toen’ omvatte, die ten tonele werd gebracht in de vroegere studio van Foto Van Mechelen/Verschuren.

Op de Markt hadden zich twee zeemeerminnen geposteerd, die na bijna zes eeuwen weer eens waren aangemeerd en het er niet mee eens bleken te zijn dat ze uit het logo van de gemeente zijn verdwenen. ‘Stella’ en ‘Maris’ spraken daarom een nieuwe vloek uit over ‘Steenbergen aan Zee’, dat als het aan hen ligt zal verworden tot een troosteloze metropool.

Toch zeker als de plannen bewaarheid worden van de projectontwikkelaars, die bij aanvang van de tocht bij café De Joosse hun toekomstvisie presenteerden. Compleet met vliegveld, nog drie snelwegen erbij – ten zuiden, oosten en noorden van de stad – en een dance-tempel annex relaxclub in de Gummaruskerk.

Film, kunst, nostalgie en levende etalagepoppen

In het leegstaande pand waar vroeger Albert Heijn en later Mikro Electro was gevestigd, zette het Filmcollectief Steenbergen - met indrukwekkende opnames vanuit de lucht - een uiterst fraai beeld van de stad neer.

In de voormalige koffiecorner van de Hema in de Kleine Kerkstraat droegen op hun beurt enkele kunstenaars hun creatieve steentje bij aan de theatertour, waarbij Strienestad op nostalgische wijze werd bezongen.

In het Pompstraatje doken de lokale evenknieën van The Blue Diamonds op en vanachter de ramen van ‘De Murres’ in de Kaaistraat staken drie levende etalagepoppen de draak met de ‘droge worst van slager Toontje van der Heijden’.

Succesvol evenement

Ter afsluiting kwam iedereen weer samen bij de vernieuwde jachthaven, waar met de uitvoering van het Kaai-lied alvast een voorschotje werd genomen op de officiële opening. Hierbij kreeg Cameleon muzikale ondersteuning van muzikanten van De Drie Kwartjes en dweilband De Vosseblaozers.

Vervolgens toog de meute naar De Wallevis voor een ‘afzakkertje’. Net als onderweg, haalde het publiek ook daar weer de nodige herinneringen op, wat nog eens een extra dimensie gaf aan het succesvolle culturele evenement, dat in principe eenmalig was, maar zeker voor herhaling vatbaar zou zijn.

Foto’s Niek Perdaems

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant