Afbeelding
vrijdag 2 september 2016, 09:00

‘Schoonheid gaat verder dan het oog ziet en handen voelen’

Voor het derde achtereenvolgende jaar staat de Gummaruskerk tijdens de Steenbergse Jaarmarkt in het teken van de kunst. Van vrijdag 2 t/m zondag 4 september is er - op initiatief van Kunstforum Steenbergen, Retail Platform Steenbergen, Platform Kunst en Cultuur Steenbergen en Albert Heijn Achterberg - een expositie ‘van hoge klasse’ te bezichtigen met werken van zeven kunstenaars, die we in aanloop naar de tentoonstelling één voor één alvast aan het publiek voorstellen. Vandaag: 

Rogier Ruys (1963) uit Breda groeide op in een beschermd, creatief en muzikaal nest, en trok er opuit  om ‘alles’ te beleven en keerde na jaren reizen en wonen in het buitenland uiteindelijk terug naar zijn roots.

Met de stelling ‘schoonheid gaat verder dan het oog ziet en handen voelen’ heeft hij de weg naar binnen afgetast en vorm gegeven, om zijn beeldtaal van weglaten en emotie te verbinden en te versmelten.

‘Klein gemaakt, groot bedacht’

Zijn bevlogenheid en passie in verbeelding zijn zowel realistisch als figuratief en hij voelt dan ook een sterke verwantschap en bewondering voor o.a. Henry Moore en August Rodin.

Met de gedachte en manier van werken ‘klein gemaakt, groot bedacht’’ hebben vele figuratieve beelden een monumentale kracht in zich met de zoektocht naar de kunst van het weglaten.

Met het oog op de belangrijkste waardes, waar volumes en massa en onderlinge ruimtes nieuwe verhoudingen aangaan en duelleren, wordt door eenvoud en een sterk lijnenspel in relatie tot ruimtelijkheid, komt niets tot iets.

‘Ik besta’

Met het creëeren van realistische beelden van o.a. portetten stroomt de liefde voor ambacht bij Ruys door de aderen en wordt zichtbaar en geschreven in een enkele rimpel of uitdrukking, een vingerafdruk met een ziel. ‘Vleselijk tastbare expressie’ is het doel, met zowel de ruwe rafelranden van het bestaan als het teder en het gepolijste op de huid; het leven komt met littekens. ,,De wens dat mijn beelden een eigen vitaliteit hebben en hun verhaal vertellen, kunnen ze je wellicht inspireren en beroeren en zeggen: ‘Ik besta’.

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant