donderdag 1 december 2016, 08:45

Geen extra statushouders, maar nog wel achterstand

STEENBERGEN – Hij kan het nog niet met zekerheid zeggen, maar volgens wethouder Cor van Geel is de kans groot dat de gemeente Steenbergen geen extra statushouders meer hoeft te huisvesten, zoals eerder dit jaar werd afgesproken met de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht en Rucphen.

In het zogenoemde ‘Brabant-pact’ werd afgesproken dat er in Bergen op Zoom en Roosendaal asielzoekerscentra zouden komen, met als gevolg dat Steenbergen, Woensdrecht en Rucphen meer statushouders zouden moeten huisvesten.

Inmiddels is de noodzaak voor nieuwe asielzoekerscentra in Bergen op Zoom en Roosendaal verdwenen en ligt het voor de hand dat deze gemeenten zelf hun wettelijk opgelegde aantal statushouders onderdak gaan bieden.

Achterstand

Dit neemt niet weg dat Steenbergen zich nog altijd voor de taak ziet gesteld om dit jaar 68 statushouders onder te brengen. Daarvan waren er, tot een maand geleden, 30 gehuisvest. De verwachting is dat er voor het einde van het jaar nog voor zeventien personen huisvesting kan worden gevonden.

De resterende achterstand moet de gemeente volgend jaar zien in te lopen, maar dan komen er naar schatting minstens weer 50 statushouders bij. Allemaal volgens wettelijke verplichtingen.

Om daaraan te kunnen (blijven) voldoen wil het college (maximaal) 13 van de 40 nieuw te bouwen sociale huurappartementen op Buiten de Veste – waarover het laatste woord in de raad overigens nog niet is gezegd – beschikbaar stellen voor dit doel. Ook stellen B en W voor om op termijn zo nodig huurwoningen in eigendom over te nemen van Stadlander.

Spreiding over de kernen

In 2016 is 42% van de statushouders in Steenbergen terechtgekomen, 28% in Dinteloord, 18% in Nieuw-Vossemeer en 12% in Welberg. In Kruisland en De Heen zijn volgens wethouder Van Geel hoegenaamd geen sociale huurwoningen beschikbaar voor de huisvesting van statushouders.

Uit de Steenbergse Courant