vrijdag 24 februari 2017, 13:02

Joey van Aken verruilt politiek voor de liefde

STEENBERGEN - Een verbinder. Sociaal betrokken. Iemand die de discussie niet schuwt. Met die woorden is donderdagavond tijdens de raadsvergadering afscheid genomen van PvdA-raadslid Joey van Aken. Hij verruilt zijn woonplaats Dinteloord binnenkort voor Bergen op Zoom. Daar gaat hij samenwonen met zijn vriendin Ilse van den Aarsen. De raadsleden betreuren zijn vertrek.

Het liefst maakte hij deze raadsperiode af. Maar de liefde wint het van de politiek. Van Aken is in 2014 geïnstalleerd als raadslid voor de PvdA. ,,Helaas kan ik deze raadsperiode niet afmaken vanwege mijn verhuizing naar Bergen op Zoom. Ik heb lang moeten wikken en wegen voordat ik de knoop heb doorgehakt.” Burgerraadslid Bart Mees volgt Joey van Aken op.

Van Aken had kunnen aanblijven als raadslid. ,,Dan moet ik compensatie aanvragen. Dat vind ik niet netjes.” Hij sluit de drie jaar in de lokale politiek met een goed gevoel af. Trots is Joey op de motie van de PvdA, die door de gemeenteraad is aangenomen, voor de bouw van honderd extra sociale huurwoningen.

Onervaren

Hij startte zijn politieke loopbaan in een roerige tijd. ,,Ik was onervaren, soms misschien iets te enthousiast. Bovendien heerste er grote verdeeldheid in de Steenbergse politiek. Er waren aangiftes gedaan tegen collega-politici. De sfeer was grimmig. Mijn rol was zorgen voor verbinding. Dat mensen weer naar elkaar luisterden. Vanuit de oppositie niet altijd even makkelijk. Inmiddels zijn we op de goede weg.”

Toch kan de politiek volgens Van Aken niet op haar lauweren rusten. ,,Op sociaal vlak valt er nog terrein te winnen. De kloof tussen inwoners en de gemeenteraad is groot. We moeten beter luisteren naar de bevolking. Een mooi voorbeeld is het fietspad langs de Molendijk in Dinteloord. Daar hebben we geluisterd naar de bevolking. Op die manier creëer je draagvlak en vertrouwen. Dat is belangrijk. Vooral in deze tijd.”

Eej Kul

Burgemeester Ruud van den Belt roemde de scherpe manier van debatteren. ,,Je hebt je razendsnel ontwikkeld. Daarnaast ben je een echt mensen-mens. Een man met het hart op de juiste plaats.” Wilma Baartmans (Gewoon Lokaal) nam op carnavaleske wijze afscheid van Van Aken en overhandigde een heus integratiepakket, bestaande uit insignes. ,,Dan laten ze je in het Krabbegat tenminste geen toontje lager zingen. En achter iedere zin zeg je daar gewoon: Eej Kul. Dan komt alles goed.”

Michel Lambers van de Volkspartij betreurt het vertrek van de gepassioneerde Van Aken. ,,We waren het niet altijd met elkaar eens. Dat hoeft ook niet. We hebben afwijkende standpunten. Maar die respecteerde je. En er was altijd ruimte voor discussie. Ik had graag gezien dat je was gebleven. We zien je vast terug in de politiek.” Ook Luc Aben (VVD) en Eric van der Spelt (D66) vinden het vertrek van Joey een gemis voor de Steenbergse politiek.

Fake news

Plaatsgenoot Tim Huisman (Steenbergen Anders) zag het vertrek van Van Aken niet aankomen. ,,Om een bekend wereldleider aan te halen: it is fake news, really bad. Het samenwonen begrijpen wij wel, Joey. Maar waarom Bergen op Zoom, daar waar Zeeland Brabant kust. Een stad met de financiële problemen van een Zuid-Europees vakantieland.” Voor PvdA-voorman Willem van den Berge komt het vertrek niet echt als een verrassing. ,,We zagen het aankomen toen je een relatie kreeg. In de hoop je in de gemeente te houden, prezen we de harmonie nog aan, en verschillende woningen. Tot in Kruisland toe. Het mocht niet baten.” Van den Berge hoopt Van Aken terug te zien in de politiek. ,,Je bent een verbinder. Schuchter begonnen, maar je hebt je rap ontwikkeld.”

Van Aken denkt nog niet aan een terugkeer in de politiek. Hij wil eerst zijn peilen richten op het samenwonen. ,,Wellicht dat ik op een later moment kijk of ik een rol kan spelen in de Bergse politiek. Dat weet ik nu nog niet.” Hij werkt voor de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Vandaaruit is hij gedetacheerd bij de gemeente Vlaardingen, waar hij een visie ontwikkelt voor het democratiseren van het lokale bestuur.

Door: Timo van de Kasteele © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant