zaterdag 25 februari 2017, 14:00

Martien en Betsy Hensen zestig jaar getrouwd

STEENBERGEN – Martien (84) en Betsy (83) Hensen uit Steenbergen keken elkaar donderdagmiddag eens goed in de ogen. Zestig jaar zijn voorbij gevlogen. Tijdens een bedrijfsuitstapje naar een fruitteeltbedrijf in Goes sloeg de vonk over. Betsy weet het nog heel goed. De twee zaten achterin de bus.

Martien groeide op in buurtschap de Heense Molen en Betsy een paar kilometer verderop in De Heen. Ze leerden elkaar kennen tussen de fruitbomen van Van Nieuwenhuyzen aan de Heensedijk, vlakbij Beneden Sas. Daar werkten de twee pubers destijds in de fruitteelt. ,,Tegenwoordig is alles akkerbouw”, zegt Betsy. ,,In onze tijd, begin jaren vijftig, stond het bij De Heen vol fruitbomen. Plukken en sorteren is wat we deden.”

Hoewel Betsy en Martien elkaar op het werk regelmatig tegen kwamen, sloeg de vonk pas echt over tijdens een personeelsuitje naar een fruitteelt bedrijf in Goes. Dat moet ergens eind jaren veertig zijn geweest. ,,Ik geloof dat ik zeventien was”, zegt Betsy. ,,We gingen met de bus op pad en ik kwam achterin naast Martien te zitten. Zodoende raakten we aan de praat. Sindsdien zijn we nooit meer uit elkaar gegaan. Het voelde meteen goed.”

Sleuven graven

Martien blijft bij het fruitteelt bedrijf werken. ,,Bijna dertig jaar heb ik er gewerkt”, zegt hij. ,,Vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij Van Heijnen, en moest ik sleuven graven voor kabelbedrijf PTT. Zwaar werk. Tegenwoordig gaat dat gelukkig met een graafmachine.” Betsy gaat in Bergen op Zoom aan de slag. ,,Ik heb enkele jaren gediend”, zegt ze. ,,Zo noemde je dat in die tijd. Het kwam er op neer dat ik het huishouden van een gezin met drie kinderen runde.”

Garens

Later gaat Betsty aan de slag bij de garenfabriek in Steenbergen. ,,Dat heb ik altijd met plezier gedaan.” Vanaf hun trouwen in 1957 tot tien jaar geleden hebben de twee in De Heen gewoond. Eerst in een woning van het fruitbedrijf. Later in het ouderlijk huis van Betsy aan de Dorpsweg, schuin tegenover het schoolgebouw. Daar zijn ook de kinderen geboren: Kees en Peter. Het echtpaar heeft inmiddels drie kleinkinderen en een achterkleinkind.

Uitstapje

Tegenwoordig wonen Betsy en Martien aan De Wei in Steenbergen. ,,We krijgen hulp aan huis. Dat is wel zo fijn. Martien heeft namelijk een tia gehad.” Met familie is zondag stilgestaan bij het 60-jarig jubileum. Samen met de kinderen is een uitstapje gemaakt naar de vlindertuin in Kwadendamme. De komende dagen verwacht Betsy nog wat bezoekjes.

FOTO: Betsy en Martien Hensen krijgen bezoek van wethouder Cors Zijlmans die het echtpaar komt feliciteren vanwege het 60-jarig jubileum.

tekst en foto: Timo van de Kasteele©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Uit de Steenbergse Courant