Afbeelding
zondag 6 augustus 2017, 09:30

Het Slingerpad wacht op jonge avonturiers

WELBERG- Na een paar onstuimige en wisselvallige dagen zien de voorspellingen er voor vandaag prima uit. Een mooi moment om er samen met de kinderen op uit te trekken. Wie in de omgeving van Welberg woont, hoeft daar niet ver voor weg want om de hoek wacht Het Slingerpad. een avontuurlijke activiteit in het Oudland. Leuk voor jong én oud.

Vorig jaar opende burgemeester Ruud van den Belt het pad, dat ontwikkeld is door de Dorpsraad Welberg. De uitvoering lag in handen van Bos&Bos vormgeving. Het bureau dat gespecialiseerd is in educatieve producten, onder meer voor natuurorganisaties en musea.

Schilderwei

Het Slingerpad is geen gewone speurtocht, maar een spannende beleeftocht vol leuke opdrachten. Luisteren naar de natuur bijvoorbeeld of aan de hand van een foto één bepaald boom zoeken in het bos. Ook verzamelen de deelnemers gedurende de tocht een tasje ‘bosschappen’ waarmee ze aan het eind een mooi kunstwerk in de Schilderwei maken.

Avontuurlijk bos

Het doel van de Dorpsraad Welberg is om de kinderen de natuur in te trekken door hen er op een andere manier naar te laten kijken. “Het bos is een hele leuke buitenspeelplaats waar ieder seizoen weer iets nieuws te beleven valt. Het is er niet saai, maar juist hartstikke avontuurlijk,” aldus een woordvoerder van de dorpsraad. Het afgelopen jaar hebben heel wat groepjes het pad al gelopen. “We hebben al veel positieve reacties gekregen. Het mooie van de tocht is dat je hem als begeleider zelf vorm kunt geven. Niets moet en alles mag. Alle tien de opdrachten zijn hartstikke leuk, maar doe je er maar drie dan is het ook prima. En ook in de uitvoering heb je de vrije hand.”

Bramen

In dit seizoen heeft Het Slingerpad bovendien een smakelijk kantje, want de bramen hangen momenteel op veel plaatsen al rijp aan de struiken. Plukken mag officieel niet van de natuurorganisaties omdat de vruchtjes voedsel zijn voor de dieren in het bos. Maar met onderweg proeven is natuurlijk niets mis.

Borgsom

De ontdekkingstocht is voornamelijk bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar. De start is bij zaal Koch aan de Kapelaan Kockstraat 55 waar tegen een borgsom het tasje met benodigdheden opgehaald kan worden. De route is twee kilometer lang en wie alle opdrachten doet, kan hem in anderhalf uur afleggen.

Goed gekleed

Wie op avontuur gaat, moet daar natuurlijk wel een beetje op gekleed zijn. Zo is het met het oog op teken en insecten het beste om een t-shirt met lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen aan te trekken. Ook honden zijn welkom in het bos maar moeten wel aangelijnd blijven. Voor mens en dier geldt dat een gedegen controle na afloop noodzakelijk is.

Slingerbos en Krabbenbos

Het Slingerpad begint in het Slingerbos maar loopt grotendeels door het Krabbenbos. Wie daar nog nooit is geweest, zal er aangenaam verrast worden door de mooie natuur. De afgelopen jaren is de structuur van de bossen door gewijzigd beheer aan het veranderen. Dit resulteert in verrassende vegetatie waarbinnen insecten en dieren het prima naar de zin hebben. Een ontmoeting met een ree behoort zeker tot de mogelijkheden, met name langs de randen van de weilanden die als een groene oase in het midden van het Krabbenbos liggen. Regelmatig voeren de wandelpaden langs de buitenrand van het bos waardoor de wandelaar een prachtig vergezicht over de akkerlanden tussen de natuurgebieden van het Oudland en het Laag wordt geboden. De hoofdingang van het Krabbenbos is gelegen aan de Krabbenweg maar het bos is ook toegankelijk via Hoogstraat, Boomdijk en Moerstraatseweg. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant