Afbeelding
vrijdag 8 september 2017, 13:10

Survivalgroep Diomedon voor vijfde maal getroffen door brandstichting

STEENBERGEN – De twee keten die vanochtend in brand stonden zijn eigendom van Diomedon, afdeling Survival. In een van de keten stond de opnamerecorder van de vier beveiligingscamera’s die op het Survivalterrein zijn opgehangen. Er is een duidelijk vermoeden van brandstichting, zo bleek na het afronden van het forensisch onderzoek. “Volgens de technici van de recherche zal de brand niet ontstaan zijn door kortsluiting. De conclusie van brandstichting ligt dus voor de hand. Zeker omdat dit al vier keer eerder met brandstichting te maken kregen”, aldus Diomedonvoorzitter Eduard Tonissen.

De schade waarmee Diomedon door deze brand nu weer te maken krijgt is naar schatting aanzienlijk. “Als we kijken naar de vervangingswaarde dan schat ik dat deze schade nu zeker tussen de 20.000 en 25.000 euro is”, aldus Eduard Tonissen. “In een van de keten stond de opnameapparatuur voor de vier beveiligingscamera’s die we hebben opgehangen. Dit naar aanleiding van het vandalisme waarmee we dit jaar te maken kregen. De recorder met opnames is door de brand vernietigd. De opnameschijf is wellicht niet verbrand en voor onderzoek meegenomen. De keet waarin de apparatuur stond is volledig uitgebrand. Ook de shirts die we bij de laatste Survivalrun hebben gebruikt en die we ook voor een volgende keer hadden willen gebruiken, zijn allemaal verbrand. En ook de elektriciteitskast ging in vlammen op. Bij de andere keet – die gebruikt werd als ontvangstruimte – is sprake van aanzienlijke rookschade”.

Grondmonsters

“Het forensisch team van de recherche dat na de brand aan de slag ging, concludeerde dat de brand niet ontstaan is door kortsluiting. Er zijn grondmonsters genomen en wellicht kan men daaruit opmaken wat voor brandstof eventueel gebruikt is. Ook de brandweer had de indruk dat de brand van buitenaf is aanstoken”, vertelt de voorzitter.

Serieuze aandacht

Hij is blij met de directe aandacht van zowel de gemeentelijke veiligheidsofficier Jurgen Peijs als van burgemeester Ruud van den Belt, die meteen een kijkje kwam nemen.

“Aanstaande dinsdag heb ik een gesprek met de burgemeester. Daarin zal ik nog eens sterk aandringen op maatregelen rond het sportpark. Zo is de omheining op diverse plaatsen kapot. Er wordt nagedacht over een nieuwe omheining, maar als dat weer van dat ‘kippengaas’ wordt, dan zullen we er niet veel aan hebben”.

Verzoek tot afsluiting wandelpad

“We hebben ook gevraagd om het zogenoemde ‘Snipperpad af te sluiten. Dit pad loopt langs het sportpark en de rondweg vanaf het parkje aan de Seringenlaan naar de Wipstraat. Ook hierlangs kunnen vandalen het sportpark gemakkelijk ongestoord bereiken”, aldus Diomedonvoorzitter Tonissen.

Uit de Steenbergse Courant