Afbeelding
maandag 11 september 2017, 12:25

Ook jongeren weten het prijsdansen op Vosmeer te waarderen

NIEUW-VOSSEMEER – “Dit is de mooiste dag van het jaar”, zo stelt kastelein Jack Bosters van ’t Wagenhuis. En ook Vosmeerder en raadslid Maurice Remery, die naast hem staat, kan beamen dat het Prijsdansen op het kerkdorp nog steeds bijzonder is. “Hoewel het niet in mijn planning stond”, denk ik er toch over om vandaag weer eens mee te dansen. Al moet is zeggen dat ik niet de allerbeste danser ben”, vertelt Maurice met een stevige glimlach.“We waren bang dat we problemen zouden krijgen door de vergrijzing en dat de jongeren het Prijsdansen een beetje zouden vergeten”, vertrouwt juryvoorzitter Gilles Plandsoen de redacteur even later toe.

“Maar niets blijkt minder waar. Kijk hier maar eens rond. We hebben over belangstelling van ook de jongeren zeker niet te klagen”, constateert de juryvoorzitter tevreden. Gilles Plandsoen is al zo’n veertig jaar juryvoorzitter en hij weet zich ook dit jaar gesteund door de juryleden Mart Verhagen en Marcel Elzevier. Het drietal heeft de zware taak om een oordeel te vellen over de prestaties van de inmiddels al zo’n honderd paren die zich voor het kegeltjes dansen hebben opgegeven. Nou ja, zware taak, dat valt eigenlijk bijzonder mee. Het gaat bij het Prijsdansen immers niet in de eerste plaats om de winst, maar juist om de gezelligheid.

Leuke start met het ontbijt

En gezellig is het al wel, bij de start van het prijsdansen in dorpsherberg De Sterke Duvel. Gezellig vanwege het uitstekende humeur van de bezoekers, die vaak al gestimuleerd door enkele glazen van het gouden vocht, elkaar prima weten te vinden. DJ Ton Peeters is warm gedraaid. Het is half elf in de ochtend en een fiks aantal van hen heeft een leuke start achter de rug door het ontbijt waarmee vanaf ’s ochtends acht uur een begin werd gemaakt van een leuke, maar zeker ook uitputtende dag. De eerste dansparen – waaronder bijvoorbeeld Carola en Jan, Ad en Nancy en Ad en Nel – maken hun danspassen tijdens de inmiddels met het stempel ‘cultureel erfgoed’ gewaardeerde Vosmeerse traditie.

Vervolg van het dansen

Na het prijsdansen in de dorpsherberg wordt weer een hapje gegeten. Nodig om wat bij te komen, maar ook om energie op te doen voor deel drie van deze kermismaandag. Daarin wordt in ’t Wagenhuis verder gedanst. Door de zestig paren die op hun beurt hebben gewacht. Zo rond half drie vanmiddag wordt het dansen in ’t Wagenhuis beëindigd en trekt het publiek verder naar café Voorwaarts waar het festijn wordt voortgezet.

Drie prijsuitreikingen

’s Avonds zijn er drie prijsuitreikingen. Die van de Dorpsherberg, van het Wagenhuis en van Voorwaarts. Zo tegen elf uur vanavond wordt het Nieuw-Vossemeerse prijsdansen afgesloten. Wie dan nog stevig op de benen staat begeeft zich moe maar voldaan huiswaarts.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant