Afbeelding
zondag 29 oktober 2017, 14:21

De Helberg sterft duizend doden

WELBERG – Voor het derde jaar op rij hebben zombies en andere slechteriken gisterenavond de Welberg overgenomen. In het kader van Halloween werd het dorp op deze oktoberavond traditiegetrouw omgetoverd tot De Helberg; een plek die door de gevoelige zieltjes beter ontweken kon worden door de vele gevaren die hier moesten worden getrotseerd.  

Wederom toont de kleine gemeenschap tijdens dit Halloweenfeest waar zij zo groot in is. De geoliede machine van stichting Ontspanning voor Welberg (OVW) en de enthousiaste inzet van ruim driehonderd vrijwilligers deed zelfs bij de moedigsten het angstzweet uitbreken en liet menigeen vastgenageld aan de grond doen staan.

 Door angst overvallen

Gewapend met een routekaart met daarop twaalf spookadressen, trokken ruim twaalfhonderd heldhaftige bezoekers door de Helbergse straten om met elkaar al het kwaad te lijf te gaan. Met de hoeveelheid bloeddruppels bij de verschillende locaties worden de betreffende angstniveaus aangeduid. Onderweg tonen de vele versierde tuinen en gevels de grote betrokkenheid van de Helbergenaren. Hierbij zou je je kunnen afvragen of alle decoratie, in de vorm van spinnenrag en stof, voortkomt uit enthousiaste betrokkenheid of uit een goed excuus de grote schoonmaakbeurt maar eens een keer over te slaan. Hoe het ook zij, ze zorgen bij de spooktocht in ieder geval voor voldoende afleiding om tijdens een moment van onoplettendheid toch nog onverwacht door angst overvallen te worden.  

Vanuit de donkerte

Zo verschijnt er onderweg vanuit de donkerte ineens een horrorclown met kettingzaag, het Scary Hekwerk of de Raldheks. In een tent voor bakkerij van Broekhoven aan de John F. Kennedystraat maken de angstaanjagende klanken van een spookorkest de beleving compleet. Hier kan men zich, onder het genot van een pompoensoepje van Poelier Vugts, opladen om het dode spoor vol goede moed verder te vervolgen.  

Boze tongen

In het, voor deze gelegenheid perfecte, decor van de leegstaande Corneliuskerk spande het ten tonele gebrachte horrorverhaal van Dasja Abresch wederom de kroon. In de lange wachtrij voor de kerk klinkt door geluidsinstallatie het verhaal van Mieke Testers; een bewoonster van Welberg wiens leven door haar dorpsgenoten flink zuur is gemaakt. Boze tongen beweren zelfs dat Mieke door hen werd vermoord.

Alles uit de kist gehaald

Vanavond neemt Mieke wraak door met haar geest de Helbergse aarde te bevolken en alles uit de ‘kist’ te halen om hier dood en verderf te zaaien. De door Filmcollectief Steenbergen op de kerkwanden geprojecteerde beelden van Mieke’s geest zijn huiveringwekkend en de akoestiek van het ijzingwekkende gegil gaan hierbij door merg en been. Na een flink aantal angstige momenten, laat Mieke zich uiteindelijk door de priester dwingen terug in haar kist te keren. Het publiek kan weer opgelucht ademhalen en hoeft voor het vieren van de goede afloop alleen nog de straat over te steken. Bij Zaal Koch kunnen zij zichzelf trakteren op een allesbehalve dood potje bier en de avond toch nog ontspannen afsluiten.

Door Mascha Diaz

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant