zaterdag 18 november 2017, 14:00

Spannende weging wees winnaars aan in strijd om de grootste biet

STEENBERGEN – Spannend was het zeker vorige week vrijdag 10 november in zorgboerderij De Ruige Velden. Organisatoren Marc van der Bol en Martijn Overveld wogen de aangeleverde bieten van de 36 deelnemers aan deze jaarlijkse wedstrijd. De weegresultaten bleken dicht bij elkaar te liggen, maar de weging leverde uiteindelijk de drie winnaars van de verschillende categoriën aan: Adrie van Etten, Tim Augustijn en Jenny van Overveld.

De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd en kent een geschiedenis die terugloopt tot in de jaren negentig. Voor deze editie tekenden Johan Hooghiemstra, Martijn van Overveld en Marc van der Bol. Eerstgenoemde pakte destijds samen met Ralph Hack een tiental jaar terug de draad weer op nadat de strijd vele jaren lang zijn beslag had gekregen bij de toenmalige kinderboerderij in Steenbergen en er een strijdloos jaar volgde. Dit jaar werden vijftig deelnemers uitgenodigd om deel te nemen en deze kregen allemaal hetzelfde bietenzaad toegestuurd. Uiteindelijk hebben 36 deelnemers het resultaat van hun inspanningen aangeboden. Adrie van Etten won de eerste categorie. Hij maakte dit jaar zijn debuut en kwam met een biet van maar liefst 26 kilo op de proppen. In categorie 2 eindigde Tim Augustus met 20,82 kilogram als nummer 1. Tim eindigde vorig jaar nog als tweede in de jeugdcategorie met een biet die net geen 10 kilo woog.

Ook de derde winnaar – Jenny van Overveld met een biet van 16,27 kilogram – wist haar resultaat van vorig jaar sterk te verbeteren. Toen wees de weegschaal 8,5 kilo aan.

De winnaar van vorig jaar, Jurian Moerland, had dit keer een minder teeltjaar. Hij eindigde als vijfde met een biet van 14,92 kilogram.

De 11-jarige Annemarie Naalden viel dit jaar ook in de prijzen. Zij won de pot in het wedstrijdje waarin het gewicht van een biet ingeschat moest worden. De jonge Annemarie schatte het exemplaar op 9,3 kilo en zat er slechts 140 gram naast.

Foto (door Kim Huysmans ©2017): Rudi van Etten (invaller voor winnaar Adrie van Etten), Tim Augustijn en Jenny van Overveld.

Uit de Steenbergse Courant