maandag 29 januari 2018, 06:00

Steenbergen schaart zich achter plan statiegeld op petflesjes en blikjes

STEENBERGEN – De kritiek dat de politiek niet luistert naar ‘de burger’, is niet besteed aan Steenbergenaar Mike Ridderhof. Op 12 januari vroeg hij politieke fracties om een motie in te dienen waarmee de gemeenteraad van Steenbergen zich schaart achter het plan om statiegeld te heffen op kleine petflesje en blikjes. Enkele dagen later kondigde de Volkspartij al aan een dergelijke motie in te dienen en afgelopen donderdagavond werd hij aangenomen.

Het is geen gewoonte van Ridderhof om dit soort verzoeken aan de raad te richten. “Ik werd getriggerd door een NOS nieuwsuitzending over dit onderwerp.” Hierin kwam de statiegeld-campagne van Recycling Netwerk Benelux aan de orde. De inzet van de actie is om statiegeld te heffen op kleine plastic flessen en blikjes die nu maar al te vaak  achteloos in de bermen gegooid worden. Onderzoek wijst uit dat door deze maatregel de hoeveelheid zwerfafval met 70-90% af kan nemen. In maart ligt het onderliggende rapport ter discussie voor aan de Tweede Kamer.

Rondje door de polder

Inmiddels hebben 29 Nederlandse gemeenten zich er al bij aangesloten. Steenbergen zou dat ook moeten doen, zo meent Ridderhof. “Zwerfafval is hier ook een groot probleem. Tijdens de jaarlijkse opruimdagen maken plastic flesjes en blikjes een groot deel uit van het verzamelde zwerfafval. En ook nu tel je bij een rondje door de polder tientallen flesjes en blikjes.“

Steentje bijdragen

Hij is dan ook dik tevreden dat zijn verzoek snel werd overgenomen en de motie aangenomen. “Als het dan toch wordt besproken in de Tweede Kamer, is het wel zo mooi dat Steenbergen zich daarbij aansluit. Hoe sterker het signaal uit het hele land bij de kamer komt, hoe beter. Op deze manier kan ik een klein steentje bijdragen aan een grote problematiek.”

Foto: Mike Ridderhof hoopt dat binnenkort ook petflesjes en blikjes in het statiegeldapparaat mogen.

Door Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant