dinsdag 1 mei 2018, 11:30

Schade aan auto door bouwende kauwen

STEENBERGEN – De vorst is uit de grond maar daarentegen zit de kauw weer in de lucht. Met name aan het Kerkplein krijgen bewoners koude rillingen bij de aanblik van de zwarte vogels. Voor het tweede achtereenvolgende jaar zorgden (vermoedelijk) de kauwen voor flinke schade aan een auto van een bewoner door een steen op de voorruit te laten vallen. Waarschijnlijk een ‘bedrijfsongeval’ dat zich voordoet tijdens de nestenbouw maar desalniettemin erg vervelend. Bestrijden van het probleem is volgens kenners lastig. Wel kan het helpen om buiten het broedseizoen om de bekende broedplaatsen ongeschikt te maken voor kauwen.

“Vorig jaar heeft mijn zoon de voorruit van zijn auto twee keer moeten laten vervangen vanwege een grote scheur, vermoedelijk afkomstig van een kiezelsteen vanuit de lucht,” laat Frans Schoutsen aan de redactie weten. Zoonlief heeft inmiddels een nieuwe auto met panorama dak en denkt wel twee keer na voor hij hem voor zijn eigen deur zet. Zijn buurman deed dit niet en moest het onlangs bekopen met een grote scheur in de voorruit van zijn auto.

Naar aanleiding daarvan is Schoutsen junior op zoek gegaan naar de bron. “Op het dak vond hij de munitievoorraad van de kauwen. Er lagen meer dan 120 kiezelstenen op zijn schoorstenen. Waaronder stenen van 55 gram!”

Beperkt effect

Volgens kenners is de stenen gooiende kauw een bekend fenomeen al is niet voor 100% duidelijk waarom het dier dat doet. De meest waarschijnlijke verklaring is dat zij de steentjes in hun nest verwerken om het daarmee te verzwaren. Het kan zodoende gebeuren dat zij onderweg ‘bouwmateriaal’ laten vallen met alle gevolgen van dien. Een oplossing voor het probleem is niet zo makkelijk want zelfs rigoureuze maatregelen als schieten of verjagen hebben slechts een beperkt en kortdurend effect. Wel scheelt het wanneer de steentjes die vaak gebruikt worden om platte daken te verzwaren, weg worden gehaald en vervangen door teer of ecologische daken.

 Teveel voedsel

Ecoloog Henk Baptist geeft aan dat het probleem ook ontstaat doordat er met name in de stad teveel voedsel voor kauwen aanwezig is, waardoor de kraaiachtige de kans krijgt in aantal te groeien. “Het stenenprobleem doet zich vrijwel uitsluitend in het broedseizoen voor. Het is zeker niet verboden om buiten het broedseizoen om de broedplaatsen ongeschikt te maken. Door kauwkappen op schoorstenen te plaatsen, holten in gebouwen dicht te maken enzovoort. Daardoor zal het aantal broedvogels in de stad uiteindelijk afnemen.”

Het kandelaberen van de nabij gelegen platanen aan de Kruispoort kan in beperkte mate helpen “Door het wegnemen van de takken is het minder waarschijnlijk dat een kauw een steen vanuit de boom op een auto laat vallen.”

Foto Frans Schoutsen: Niet minder dan 120 kiezelstenen trof de heer Schoutsen aan op het dak van zijn woning aan het Kerkplein. 

Uit de Steenbergse Courant