Afbeelding
zondag 21 oktober 2018, 08:15

Negentig jaar brandweerervaring neemt afscheid van Steenbergs corps

STEENBERGEN – Gisteravond namen drie ervaren brandweerlieden afscheid van het Steenbergse corps. Tezamen heeft het drietal negentig jaar ervaring. Dat benoemde burgemeester Ruud van den Belt, die hen voor bewezen diensten een koninklijke onderscheiding opspeldde. Ook werden de gedecoreerden  lovend toegesproken door clustercommandant Barry de Groot en kregen ze een feestelijke afscheidsavond aangeboden.

Burgemeester Van den Belt haalde bij elk van de vertrekkende brandweerlieden wat specifieke kwaliteiten aan. ”Naast een schat aan ervaring, grote betrokkenheid en inzet heeft elk van jullie hoofdbrandwachten een eigen karakter. Zo is gangmaker René Kouwenoord een man met veel humor en grappen die op de juiste momenten bloedserieus met het brandweervak bezig is. Je hebt 27 jaar brandweerervaring. Regelneef Jack van Leent blinkt uit in het organiseren en heeft 25 jaar brandweerervaring en Ad de Wit heeft zich 38 jaar lang altijd de volle honderdprocent inzet gehad”.

Vanwege hun langdurige bedrage aan de openbare veiligheid in Steenbergen en de regio werd het drietal benoemd in de Orde van Oranje-Nassau.

Ook clustercommandant Barry de Groot huldigde de vertrekkende brandweerlieden. Hij overhandigde hen een legpenning met oorkonde en bedankte het drietal voor hun grote inzet.

Lol, plezier en wanneer nodig serieus en kundig

Niek Wagemakers leidde – namens de onverwacht verhinderde teamleider Ad Meeus – de afscheidsavond. Hij besloot de huldiging met een beeldpresentatie, waarbij de vertrekkende collega’s leuk op de hak werden genomen. Daarbij ontbrak een terugblik op de ludieke ’laatste oefening’ natuurlijk niet. Tijdens deze oefening werd het drietal getest op hun sterkste kwaliteiten en dat zorgde voor een bijzondere avond met veel hilariteit. Het werd duidelijk dat het brandweerteam onderling een hechte band heeft en voor veel plezier zorgt. Dat bij calamiteiten de humor en lol plaats maakt voor serieuze en kundige inzet bleek uit een ander gedeelte van de presentatie, waarbij wat situaties in beeld werden gebracht die de inzet van de vrijwillige brandweer vereisten. Het afgelopen jaar is het Steenbergse corps al 105 maal uitgerukt. Voor benodigde inzet bij branden, ongevallen en bijzondere situaties.

Brandje

Gisteravond was dat niet het geval. De brandweerkazerne aan de Molenweg was omgetoverd tot een feestzaal en de genodigden hadden een gezellige avond. De teams Nieuw-Vossemeer en Dinteloord namen de taak van hun Steenbergse collega’s een dag- en nachtlang over. Zo werden ze ingezet bij een brandje dat gisteren plaats vond in de Wipstraat.

Nog aanvulling nodig

De vertrekkende brandweerlieden zijn vervangen door drie collega’s die hun eerste opleiding achter de rug hebben. Het Steenbergse team is echter nog op zoek naar aanvulling. ”We zouden zeker nog graag twee nieuwe teamleden willen verwelkomen”, zo laat Niek Wagemakers weten.

tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant